Marker inn på flau kommuneliste

INGEN NÅDE: Ordfører Kjersti Nythe Nilsen og rådmann Espen Jaavall hadde et møte med Fylkesmannen onsdag, men svaret var klart: Marker havner på Robek-lista i mai-juni.

INGEN NÅDE: Ordfører Kjersti Nythe Nilsen og rådmann Espen Jaavall hadde et møte med Fylkesmannen onsdag, men svaret var klart: Marker havner på Robek-lista i mai-juni. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nå er det ingen vei tilbake. Grensekommunen havner på Robek-lista.

DEL

MARKER: Fra mai eller juni neste år plasserer Fylkesmannen Marker på lista. Der får Marker selskap med Hobøl og Halden (som har vært der lenge), samt Rygge (som går inn samtidig med Marker). Råde har også vært på lista, men har klart å komme seg ut igjen.

Mest flaut utad

Rådmann Espen Jaavall sier at Marker håper å være ute av lista sommeren 2016. Forutsetningen er at kommunen klarer å betale gammel gjeld.

Gjelden som må dekkes inn er på 630.000 kroner og skriver seg fra 2013. Gjelden skulle ha vært betalt inn i år, men i stedet havner kommunen på minussiden på nytt.

– Flaut for Marker kommune å havne på denne lista?

– På én måte, men det er nok mest hvordan vi oppfattes utad som ikke smaker helt godt. Internt er ikke dette noe prestisjetap, det er bare å innse realitetene, sier Jaavall.

Samme hverdag

Ifølge rådmannen kommer plassen på Robek-lista neppe til å forandre kommunens hverdag nevneverdig. Å havne på Robek-lista innebærer at kommunen må søke Fylkesmannen om godkjenning av låneopptak og langsiktige leieavtaler.

I tillegg vil Fylkesmannen holde en ekstra kontrollerende hånd over 2016-budsjettet.

– Står kommunen overfor store låneopptak som nå må godkjennes av Fylkesmannen?

– Vi må låne et betydelig beløp når dagens barnehage på Grimsby skal erstattes med en ny. Barnehage er et lovpålagt tilbud, så jeg regner med at dette blir en grei investering å få godkjent, sier Marker-rådmann Jaavall.

FAKTA

  • I alt 54 norske kommuner befinner seg på Robek-lista, hvorav to i Østfold: Hobøl og Halden.
  • Fra mai/juni neste år havner også Marker og Rygge på Robek-lista.

Artikkeltags