Majorstuen-drapet: – Drapssiktede har vært utagerende og lite samarbeidsvillig

Makaveli Lindén er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) i en leilighet på Majorstuen mandag 15. oktober. Drapet skal ha blitt begått med kniv.

Makaveli Lindén er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) i en leilighet på Majorstuen mandag 15. oktober. Drapet skal ha blitt begått med kniv. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fransk politi hadde titalls politibetjenter i beredskap da de ventet på den drapssiktede 20-åringen på togstasjonen i Dijon i Frankrike.

DEL

Tirsdag ble drapssiktede Makaveli Lindén pågrepet på togstasjonen i Dijon i Frankrike, etter å ha vært på rømmen i ni dager. 

Det var også Nettavisen som meldte nyheten om at han var pågrepet på togstasjonen, og at lokalt fransk politi fikk bistand av bevæpnede spesialstyrker. 

Pågripelsen skjedde uten dramatikk, men det har vært alt annet enn rolig i arresten.

– Det har vært en bråkete natt i arresten. Siktede har vært utagerende og aggressiv. Han har heller ikke vært samarbeidsvillig. Det er tydelig at han ikke er fornøyd med sitte i fengsel, sier assisterende direktør for det lokale politiet i Dijon Olivier Dupas til Nettavisen onsdag morgen.

LES MER: Stor lettelse i Mysen IF etter at drapsiktet mann ble tatt: – Denne uken har vist at guttene bryr seg om hverandre (SMAA+)

– Rask pågripelse

Norsk politi har vært svært tilbakeholdne med å gi ut informasjon om pågripelsen. Dupas bekrefter informasjonen Nettavisen omtalte tirsdag, også pågripelsestidspunktet, som skal ha vært like før klokken 16.30. Oslo-politiet ble informert om pågripelsen klokken 16.35.

– Vi fikk informasjon fra politiet i Sverige om at han var på vei til Dijon. Etter tips fra dem mobiliserte vi en styrke på litt over ti lokale politibetjenter. I tillegg fikk vi bistand fra innsatsstyrken, som er spesialtrent politi.

LES MER: Politiet: – Kan ta måneder før drapssiktet blir utlevert til Norge (SMAA+)

– Pågripelsen gikk veldig raskt, og han rakk ikke å gjøre noe motstand. Informasjonen jeg har fått er at han var alene da han ble pågrepet, sier Dupas.

– Hva visste dere om Lindén før han ble pågrepet?

– Vi fikk svært lite bakgrunnsinformasjon. Vi visste ikke noe om historikken hans, som du refererer til. Vi hadde opplysninger om at han var siktet for et drap i Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Makaveli Lindén ble pågrepet på togstasjonen i Dijon, øst i Frankrike tirsdag 23. oktober.

Makaveli Lindén ble pågrepet på togstasjonen i Dijon, øst i Frankrike tirsdag 23. oktober. Foto:

Jobber med utleveringsbegjæringen

Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt blir ikke tilgjengelig for kommentar før onsdag ettermiddag, og kom med følgende uttalelse i en pressemelding samme formiddag:

– Politiet jobber nå med utleveringsbegjæringen i Norge. Den må sendes via Oslo statsadvokatembete, Riksadvokaten og Justisdepartementet. Siktede vil bli fengslet i Frankrike, ingen fra norsk politi og påtalemyndighet tar del i dette. Etterforskningen pågår fortsatt for fullt i Norge.

Under pressekonferansen tirsdag var han tilbakeholden med å gi ut detaljer.

LES MER: Siktede i drapet på Mysen-mannen Heikki (24) er pågrepet

– Pågripelsen er et resultat av en stor etterforskning med mange involverte samarbeidspartnere, deriblant med svenske, belgiske og franske myndigheter, sa Hatlo til Nettavisen.

– Vi vet en god del om fluktruten ønsker vi å vente med før vi gjengir i mediene. Vi ønsker først og fremst å høre hans forklaring på dette. Vi starter utleveringsprosessen allerede onsdag. 

Et team fra Oslo-politiet bestående av avhørere, etterforskere og Hatlo selv, som etterforskningsleder, planlegger en snarlig reise til Frankrike. Lokalt politi hadde onsdag morgen ikke gjort noen forsøk på å få avhørt drapssiktede Lindén.

– Nei. Det er ikke vår jobb å gjøre. Vi har bistått med pågripelsen, sier Dupas.

– Samarbeider ikke

Han forteller også at franskmennene ønsker å få den drapssiktede 20-åringen utlevert til Norge så raskt som mulig.

– Det er ingen grunn for oss å holde ham her. Dette er en norsk etterforskning. Vi håper å få prosessen unna i løpet av noen dager. Men den siktede har ikke vært samarbeidsvillig, og virker ikke villig til å samarbeide med politiet om en utlevering. Da kan det ta lengre tid.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiadvokat Christian Hatlo.

Politiadvokat Christian Hatlo. Foto:

Norsk politi er forberedt på at det kan bli en lang prosess med å få Lindén utlevert. 

– Hvis han samtykker vil prosessen gå raskere. Hvis jeg skal være veldig optimistisk kan det gå noen dager. Hvis han ikke samarbeider må vi innom en del ankeinstanser i Frankrike, og da kan det ta lang tid. Da snakker vi om et par måneder, sier Hatlo.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken