Spennende var det for Holten Hjemdal forrige gang, og spennende blir det denne gang, også. Det viser en prognose utarbeidet av statsviter Svein Tore Marthinsen for Smaalenenes Avis. Han baserer seg på et bredt utvalg av målinger.
Vi vil presentere Marthinsens prognoser en gang i måneden til og med juli. Fra august og frem til valget kommer vi med prognoser hver uke.
Brakvalg for Ap?
Prognosen antyder brakvalg for Arbeiderpartiet, med fire mandater fra Østfold, ett mer enn i valget i 2005. Femtekandidat Stein Erik Lauvås fra Marker anses derimot som sjanseløs. Da må partiet i så fall kapre 16.900 stemmer ekstra.
Fylket har totalt ni mandater, syv av dem er ganske bankers, men det åttende blir det knallhard kamp om. Det innehas med dagens prognose av Wenche Olsen (Ap) fra Halden. Nærmest i øyeblikket ligger Holten Hjemdal, som bare trenger 2.200 stemmer. Nærmeste rival er May Hansen (SV) som trenger ytterligere 3.200 stemmer for å ta plassen. Neste rival er Tage Pettersen (H) som trenger 4.700 stemmer.
Statsviteren mener Østfold blir et ytterst spennende fylke. Resultatet her kan avgjøre om det blir rødgrønt eller borgerlig flertall i landet, ja, selve regjeringsspørsmålet.
For hvis Høyre tar ett mandat fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti tar utjevningsmandatet, kan resultatet blir 6-3 i borgerlig favør.
En annen klar trend i målingene er at Frp og Arbeiderpartiet står meget sterkt i dekningsområdet til Smaalenenes Avis. For å si det litt enkelt:
En tredel av velgermassen sverger til Arbeiderpartiet, den andre tredelen til Fremskrittspartiet, mens den siste tredelen fordeler seg på alle mulige andre partier.
Bare én fra Indre Østfold?
Hver femte østfolding er fra Indre Østfold, men bare Ingjerd Schou (H) fra vår region er garantert stortingsplass. Dette så lenge verken Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet prioriterer regionen. Skulle det rakne for Holten Hjemdal, så har to andre en teoretisk muliget.
Listetoppene Per Kristian Skulberg (Sp) og Rita Sletner (V) har begge en viss sjanse på åttende mandat, men Skulberg trenger 5.400 stemmer, og Sletner 5.300 stemmer på sikker åttende plass.
Det niende mandatet fordeles på utjevningsordningen. I praksis er det meget vanskelig å spå hvem som kaprer dette. Fordelingen avhenger blant annet av hvordan det er gått med kandidatens moderparti ellers i landet.