Bambi, en fem år gammel alaskan husky, skapte bruduljen ved å løpe fra sin nye matmor i Finnmark, Hilde Porsanger. I et turområde nær Porsangers jobb i Vardø stakk Bambi av, og Porsanger forteller til avisa Finnmarken at hun ikke fikk tak i hunden, selv om hun så den.

Fløy til unnsetning

Redningen skulle komme fra Indre Østfold. Bambi, som er en av båstingen Per Mjærums pensjonerte trekkhunder, hadde nemlig vært et par måneder hos Janne Petra Thørn i Skiptvet før hun reiste til Finnmark.

– Da hunden hadde vært ute i skogen i to dager bestemte jeg meg for å reise opp og hjelpe til, forteller Thørn til Smaalenenes Avis. Hun hadde godt håp om å lykkes da hun dro avsted. – En dame som var ute på tur med retrieverne sine hadde også sett Bambi i skogen. Og det er ikke sånn at huskyene stikker av for å løpe langt av gårde, de holder seg bare litt unna folk hvis de føler seg usikre, sier Thørn. Utstyrt med sovepose og masse hundegodt la Thørn i vei opp til Fossen, hvor Bambi var blitt observert. – Jeg gikk hele dagen uten å se snurten av Bambi, forteller Thørn.

Det viste seg altså at det skulle bli vanskeligere enn forventet å få tak i Bambi, og da bestemte også Per Mjærums kone Kjersti seg for å reise opp til Vardø for å hjelpe til. Med seg hadde hun stammor til mange av Mjærums hunder, Baghera, som også er mor til Bambi.

Oppe i Vardø så ikke Thørn noen annen råd enn å legge seg ute i soveposen for å se om hun kunne få kontakt med Bambi. – Jeg lette helt til klokka 02.00, det var jo lyst hele natta, sier Thørn. Dagen etter hadde hun mer hell med seg. – Jeg gikk egentlig og ventet på noen andre med hunder, og gikk rundt i bjørkekrattet og nærmest snakket med meg selv. Pluteslig så sto hunden foran meg, forteller Thørn. Etter å ha sett Thørn og hørt den kjente stemmen hennes i området følte Bambi seg trygg nok til å nærme seg. – Etter hvert fikk jeg henne helt opptil meg, og det ble både susser og leverpostei på Bambi, smiler Thørn.

Mammaer på plass

Dermed slapp mamma Baghera å være med på selve letingen, men gjensynsgleden var stor for både to- og firbente.

– Det var helt ubeskrivelig å se Bambi igjen, sier Porsanger. Alle de tre menneskemammaene var lettet over at Bambi ikke var skadd, men kun hadde såre poter. – Ja, og så var hun blitt litt tynn etter fire døgn på rømmen, sier Thørn. Å se igjen både tidligere eiere og hundemor skapte trygghet hos Bambi, som la seg til å sove tett inntil Baghera. – Vi kom derfor fram til at det beste for Bambi ville være å bli med tilbake til Per og Kjersti Mjærum på Jeppedalens kennel, avslutter Janne Petra Thørn.