Gå til sidens hovedinnhold

Han er én av fire som er brannvakt på Linnekleppen i sommer

Artikkelen er over 3 år gammel

Erik Heen har overnattet sin første natt i brannvakttårnet på Linnekleppen. Han er en av fire vokter tårnet i sommer.

– Jeg hadde litt tid til overs i sommer, så da de ringte fra Skogselskapet i Østfold og spurte om jeg ville være vakt, var jeg ikke vanskelig å be, sier Heen til Rakkestad Avis.

Helt unik sommerjobb

Sommerjobben på Linnekleppen står i stor kontrast til Erik Heens ordinære jobb på Kirkeng skole i Degernes. Arbeidsplassen hans i sommer er i toppen av det 18 meter høye tårnet 325 meter over havet. Fra toppen av tårnet ser han helt til Gaustatoppen i Telemark og langt inn i Sverige.

LES OGSÅ: Forsvaret nekter å bruke helikopter for å fikse sti til Linnekleppen

Allerede den første natten i fikk Heen en unik naturopplevelse med alt fra en blodrød solnedgang til en himmel i fyr og flammer. Mandag kveld slo lynet ned flere steder i fylket, heldigvis traff det ikke innenfor kommunens grenser. For selv om sommerjobben i hovedsak er preget av storslåtte naturopplevelser, lystige turister og avslapning, er den også alvorstynget. Oppgaven er å varsle om skogbranner og for øyeblikket er skogbrannfaren stor.

LES OGSÅ: Denne uka settes det inn helikopter ved Linnekleppen

– Det er nok å sette seg inn i den første tiden med alt fra å lære seg horisontene til å klare skille mellom hva som er en støvsky fra en lastebil og en brann. Jeg har brukt mye tid til å lære meg kartet og skue utover for å se om det er noen forandringer i landskapet, sier han.

– Vær ytterst forsiktig

Brannsjef i Rakkestad brannvesen, Terje Romfog, bekrefter at skogbrannfaren er stor til tross for at det falt noen dråper regn mandag, skriver Rakkestad Avis.

LES OGSÅ: Lager ny parkeringsplass ved Linnekleppen

– Det er ikke innført noe totalforbud, men vi oppfordrer folk til å være ytterst forsiktige i skogen nå. Når sola står og steker hele dagen og det blåser såpass som det gjør nå, så kan en brann spre seg veldig fort, sier Romfog, som videre forteller om flere branner i Østfold i løpet av natt til tirsdag.

– Det skyldes i hovedsak lynnedslag. Det var to skogbranner i Aremark og flere boliger ble sjekker, vi slapp heldigvis unna denne gangen, sier han.

LES OGSÅ: Stor skogbrannfare – men flere kommuner nøler med penger til vakthold

På grunn av den høye skogbrannfaren skal Heen vokte tårnet ut uken. Til sammen skal han tilbringe tre uker på Linnekleppen i sommer. Det skal også Per Evensen, Nils Anders Kollerud og Øyvind Dahl, som alle deler på ansvaret.

Linnekleppen er bemannet hver helg fra juni og ut august og i ukedagene ved stor skogbrannfare.

Les også

Hadde seks skogbranner rundt seg på en gang

 

Kommentarer til denne saken