Lever i uvisshet

Artikkelen er over 14 år gammel

Pubeier Mette Leret har ikke bedt om politibeskyttelse etter at den tidligere dørvakten hennes ble skutt i sitt hjem for en uke siden. Men hun tar likevel sine forholdsregler.

DEL

Askim: – Jeg bor ikke hjemme lenger, og jeg har skiftet bil. Dessuten har jeg voldsalarm, sier Leret til Smaalenenes Avis. Hun har fulgt de fleste av politiets råd om å ta sine forholdsregler.

Rømmer ikke

Men Mette nekter å rømme fra Station Pub på Mysen.– Dette er jobben min. Her har vi drevet i 15 år. Her vil jeg fortsatt gjøre det hyggelig for gjester og ansatte, påpeker hun, og nekter å slutte bak disken på grunn av trusler fra en eller flere personer. Rett etter at ukjente pepret husveggen til den tidligere dørvakten på Station Pub, Jan Ivar Ringstad, ringte han til Mette.

– De kan ta deg også, lød beskjeden fra den blødende kollegaen.

– Klart jeg er redd, sier Mette. Jeg kan være nestemann på lista. Men hvem skal jeg og Jan Ivar egentlig passe oss for?

Ber ikke om beskyttelse

Denne uvissheten er verst. Dersom det er et nettverk som står bak drapsforsøket på Ringstad, så aner ikke Mette hvem hun skal frykte.

– Det kan være hvem som helst som kan slå til når som helst. Over tid nytter det ikke å leve i skjul. Jeg vil ikke oppgi jobben. Jeg ønsker kun å leve i fred, sier Mette.

– Men hvorfor ber du ikke om politibeskyttelse?

– Jeg har sett hvor knappe ressurser politiet har. Hver enkelt betjent gjør en kjempejobb. Jeg har et telefonnummer jeg kan ringe døgnet rundt, og jeg har volds-alarm. Men det er systemet det er noe galt med. Politiet bør få både flere betjenter og mer penger slik at vanlige folk kan føle seg trygge, sier hun.

– Hvordan vet du at politiet har så lite ressurser?

– Jeg kan gi deg ett eksempel, svarer Mette.

– Da Jan Ivar ringte og varslet at han var skutt, kontaktet jeg også politiet. De kom aldri. Dette eksempelet forteller jo noe om forholdene. Jeg kritiserer ikke politiet, men setter et stort spørsmålstegn ved systemet. Hva er vitsen med å be om politibeskyttelse, dersom politiet ikke kan beskytte deg? Dessuten: I hvor lang tid kan politiet gi meg og min familie beskyttelse – og hvor lenge kan man leve anonymt? Jeg vet ikke svarene, sier Mette Leret.

– Men jeg vil leve et normalt liv. Så får politiet i stedet bruke de ressursene de har til å ta den eller de som stod bak drapsforsøket på Jan Ivar, avslutter hun.

Artikkeltags