Skiptvet-utstillingen lurte mange til å tro at Haakon (60) hadde blitt truffet av meteoritt

Lurte mange: Haakon Solberg fikk i oppdrag å late som om traktoren hans ble truffet av en meteoritt. Den rollen spilte han godt.

Lurte mange: Haakon Solberg fikk i oppdrag å late som om traktoren hans ble truffet av en meteoritt. Den rollen spilte han godt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den kritikerroste utstillingen om bønder fra Skiptvet har engasjert både nasjonalt og lokalt. Haakon Solberg fikk til og med telefoner fra gamle slektninger som lurte på om det stemte at han hadde blitt truffet av en utenomjordisk stein.

DEL

MOSS: Griselukt, dyrefôr og kumøkk. Å se kunst i hverdagen til bønder har vist seg å være en suksess i følge styreleder i Galleri F 15 og Punkt Ø, Ingjerd Schou. Nærmere 3800 personer har vært innom «Skiptvet»-utstillingen siden den åpnet 21. oktober – og det er før tallene for den siste halvannen uka er talt opp.

LES OGSÅ: Bjørn Vidars (46) gård er med i spesielt kunstprosjekt: – En inspirasjon for oss bønder

Utstillingen er et resultat av prosjektet «Landbruksspørsmål – gårdskunst i Skiptvet 2013-18». I lokalene på Galleri F 15 har man kunnet bruke alle sansene for å lære om livet på store og små gårdsbruk. Lyd, film og fysiske gjenstander har prydet rommene. Onsdag var siste åpningsdag, og det er spesielt én ting som har blitt en snakkis blant dem som har sett utstillingen.

Inspirert av ødelagt traktordør

I én av filmene får man høre om Haakon Solberg som ble truffet av en meteoritt mens han satt i traktoren. Historien har virket så troverdig at flere skjetvinger har klødd seg i hodet og lurt på hvorfor ikke de har fått med seg at det har skjedd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her viser Haakon Solberg meteoritten.

Her viser Haakon Solberg meteoritten. Foto:

– Jeg har til og med fått et par meldinger fra noen eldre slektninger. Selv om mange har lurt på hva dette har vært, har de fleste resonert seg fram til at det ikke stemmer, sier Solberg.

Selv har han ikke sett hele filmen.

– Jeg må innrømme at jeg er litt flau. Jeg ble intervjuet på engelsk, og engelsken min er ikke glimrende. Likevel er moro å bli med på noe som er utenfor komfortsonen min. Utstillingen – som Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm står bak – har også vært veldig spennende. Det er flott at vi får par til bygda som tenker litt annerledes, sier Solberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Meteoritten fikk man vite traff traktoren.

Meteoritten fikk man vite traff traktoren. Foto:

Mener Indre Østfold har mer å by på

Tor Jacob Solberg som også har blitt fulgt av kunstnerne sier det både har vært uvant og gøy å være med på prosjektet.

– Suksessen er et bevis på at Indre Østfold har mye å by på. Denne gangen handlet det om landbruk, men vi har mye annet spennende å vise til dem som bor i nedre Glomma-regionen, sier han.

LES OGSÅ: ... et direkte avtrykk av et menneske ...

Inspirerer til å la andre stille ut alternativ kunst

Ingjerd Schou synes det er spennende at kunsten både har appellert nasjonalt og lokalt.

– Det er ikke hver dag bønder fra Indre Østfold tar seg turen for å se på utstillinger hos oss. Det er gledelig å åpne opp samtidskunstmuseet for nye grupper og tema. Det at utstillingen har vært så bra gir inspirasjon til å samarbeide med flere på flere arenaer som tidligere ikke er prøvd ut, sier hun.

LES OGSÅ: I bildene til Ari Behn skjuler det seg hemmelige budskap

Artikkeltags