Reiser fra New York til landsbygda i Skiptvet for å tegne planter – nå nærmer det seg utstilling

Tegner: Geir Tore Holm (f.v.), Christy Gast, Stian Haltuff, Søssa Jørgensen og Sandra Van Leeuwen fra Nederland var blant deltakerne på tegne-workshop i Skiptvet denne uka.

Tegner: Geir Tore Holm (f.v.), Christy Gast, Stian Haltuff, Søssa Jørgensen og Sandra Van Leeuwen fra Nederland var blant deltakerne på tegne-workshop i Skiptvet denne uka. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I ett og et halvt år har kunstnere fra nær og fjern reist til Skiptvet for å lage kunst på lokale gårder.

DEL

SKIPTVET: Det er kunstnerne Geir Tore Holm og Søssa Jørgensen, som bor på Øvre Ringstad i Skiptvet, som først tok initiativ til prosjektet. Med hjelp fra Tor Jacob Solberg dro de i gang et ambisiøst kunstprosjekt. Åtte gårder i Skiptvet har fått besøk fra kunstnere fra flere ulike land, blant annet Thailand, Spania, USA, Finland og Nederland. I ett og et halvt år har de jobbet med ulike kunstprosjekter på gårdene.

Målet med kunstprosjektet «Landbruksspørsmål» er blant annet å belyse en tradisjonsrik og viktig næring i endring. Flere temaer skal behandles. Blant annet vårt forhold til dyr og planter, økologi, sosial situasjon, økonomi, arbeid, estetikk, tradisjoner, kjønnsroller og by- og landproblematikk. I vår og i sommer ble det også holdt debattmøter om ulike landbruksspørsmål.

LES OGSÅ: For Emil kan våt sommer bety økonomisk katastrofe

Uvanlig samarbeid

Som en del av prosjektet blir det denne uken blir det arrangert tegne-workshop på jordene til Skiptvet-bonde Stian Haltuff. Kunstneren Christy Gast fra Brooklyn i New York står bak arrangementet som heter «We draw what we eat» – vi tegner det vi spiser.

– Vi har fått en introduksjon om hva Stian dyrker her på gården og hvorfor. Nå går vi på jordene og tegner vekster vi finner rundt omkring her. Vi skal lage tekstiler som igjen skal bli del av en skulptur, forteller Gast til Smaalenenes Avis.

– Dette er et ganske uvanlig samarbeid mellom bønder og kunstnere. Det er spennende å være med på, tilføyer hun.

LES OGSÅ: I vår kan du ta plantehandelen ved Glomma, og nyte et glass vin på veien

Utstilling i oktober

Gast erkjenner at landskapet langt ute på bygda i Skiptvet skiller seg en god del fra travle Brooklyn i New York.

– Men jeg er opprinnelig fra Ohio, og der er det ikke så annerledes. Jeg har reist til Skiptvet flere ganger mens vi har jobbet med dette kunstprosjektet og kommer tilbake til utstillingen, forteller Gast.

21. oktober åpner nemlig utstillingen «Skiptvet» på Galleri F 15 i Moss. Der skal arbeidet med prosjektet «Landbruksspørsmål» legges fram. Prosjektet har fått støtte av blant annet Norsk kulturråd, Skiptvet kommune, Østfold fylkeskommune, Fritt Ord og bondeorganisasjonene.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags