– Kunne vært reddet

Artikkelen er over 14 år gammel

Drapsofferet Lennart Fauglis advokat, Jan Kildahl, ante ikke at det fantes en garasje under Citadel. – Meningsløst at han ikke ble ført inn den veien, sier Kildahl. Les hele dekningen av skytingen i pdf-utgaven (kr.15,-)

DEL

Mysen: I enkelte alvorlige saker har politiet tatt inn siktede via kjelleretasjen i Citadel-bygget og videre opp til tingretten i 2. etasje med heis. Den muligheten ble ikke benyttet i denne saken.

– Ubegripelig

– Er det sant? Jeg ante ikke at det fantes en garasje under rettsbygnigen, sa en dypt rystet forsvarsadvokat Jan Kildahl på telefon til Smaalenenes Avis i går kveld.

– Jeg visste jo at det er heis der, den går det ikke an å overse, men at det er mulig å kjøre inn i garasjen og ta heis opp i andre etasje, ante jeg ikke, sier han

.– Heisen er i glass, og det er ikke skuddsikkert...

– Uansett, vil jo den være mye tryggere enn å måtte gå fra parkeringsplassen og gjennom gangbroen, svarer Kildahl.

Han mener det er alldeles ubegripelig at ikke denne muligheten ble brukt på mandag.

– Sikkerhetsrisikoen i denne saken var såpass stor, at politiet burde ha kjørt inn i garasjen og tatt heisen opp. Dette er graverende og en forsømmelse fra politiets side, mener Kildal.

Hva vil du gjøre med saken?

– Nå må jeg forsikre meg om at alle relevante opplysninger blir lagt fram for spesialenheten. Så må jeg avvente hva den kommer fram til, svarer han.

Politiadvokat Knut Inge Stavang sier til Smaalenenes Avis at heller ikke han var klar over at det går heis fra garasjeanlegget i kjelleretasjen og opp til tingretten. Ellers ønsker han foreløpig ikke å uttale seg i detaljer om sikkerhetstiltakene.– Spesialenheten skal etterforske om sikkerheten var godt nok ivaretatt. Derfor blir det feil av meg å kommentere hva som ble gjort og ikke gjort, sier han.

Av glass

Den drepte Lennart Faugli ble ført inn og ut av tingretten via en gangbro over jernbanesporet. Politibilen som han kom med, og som han skulle bringes tilbake til Ila med, sto på parkeringsplassen ved Folkenborgveien.

Fungerende sorenskriver Rolf Ytrehus sier at det er politiet, og ikke tingretten, som har ansvaret for sikkerhetstiltakene rundt rettssaker.

– Det stemmer at heisen fra garasjeanlegget har vært benyttet ved enkelte anledninger. Da kjører politiets bil inn i garasjeanlegget i bygget. Men heisen er heller ingen fullgod sikkerhetsgaranti. Heishuset er nemlig av glass og ikke skuddsikkert, sier han.

Uverdig

Ytrehus sier at Heggen og Frøland tingrett i flere år har påpekt overfor domstolsmyndighetene at adkomstmulighetene til tingretten ikke er tilfredsstillende. Rettslokalene, som ligger midt i Mysen sentrum, har adkomst via et trafikkert fortau på den ene siden og via en offentlig parkeringsplass med gangbru over jernbanesporet på den andre.

– For det første synes vi dette er en uverdig måte å behandle personer på som skal framstilles for retten. Og for det andre har vi det sikkerhetsmessige aspektet, sier han.

Tingretten står på liste for å komme seg over i nye og mer tidsmessige lokaler. Flyttingen er imidlertid blitt lagt på is i påvente av en endelig avgjørelse om tingretten på Mysen skal legges ned eller ikke.

Etterpåklok

Stavang opplyser at det ikke var noen form for våpensjekk av dem som skulle inn i rettssalen.

– Det var ingen indikasjoner på at det var behov for det. Da ville vi vi ha gjennomført andre tiltak. Jeg ser at forsvareren blåser opp den sikkerhetsmessige siden av saken, men det får stå for hans regning. Det er lett å være etterpåklok, sier politiadvokaten.

Artikkeltags