ASKIM: I kjellerstua i et bolighus i Askim sitter kompisene Odd Øivind Juel (34) og Kenneth Juel Stavik (34) og lager podkast hver uke. Podkasten heter Gutterommet, og konseptet er et nostalgisk tilbakeblikk på hvordan det var å vokse opp på slutten av forrige århundre. Siden mai i fjor har duoen laget over 45 episoder, og podkasten har fått mange faste lyttere.

– Vi hadde lyst til å gjøre noe kreativt og gøy. Etter å ha vurdert noen ideer, kom vi på å lage en podkast hvor vi mimrer litt tilbake til en tid da ting kanskje var litt enklere, og hvordan det var å vokse opp på 80- og 90-tallet, sier Odd Øivind.

Donkey Kong

På gutterommet har de etter hvert fått en pen samling rekvisitter, små ting som preget hverdagen i en oppvekst før vi hadde internett, mobiltelefoner og sosiale medier. Donald-blader, VHS videokassetter med opptak av Guns n’ Roses, Ninja-turtles lekefigurer, Nintendo Donkey Kong. I hjørnet står en gammel skoleransel med bæremeis, av typen som i dag trygt kan kalles retro.

I vinduskarmen står det Roma-brusflasker, RC-cola, Kellogg Smacks honnikorn, Tom og Jerry-kjeks og andre eksempler på kulinariske nytelser lansert før årtusenskiftet.

LES OGSÅ: Askimingen Jonny Jern har OnklP i ryggen: – dette støtter jeg opp om

Gamle smaker

– Vi har et fast innslag hvor vi tester gamle smaker, som brus og godterier som var populært på den tiden. Mange lyttere har sendt oss ulike ting. Vi har fredagskveld konsept-sendinger, hvor vi steker Big One pizza og ser på gamle Dan Børge-show. Vi tester gamle tv-serier, som MacGyver og X-Files, for å se om de holder seg i dag. Det korte svaret er nei, ler Kenneth.

I dag jobber begge to som lærere, Odd Øivind på Askim vgs. og Kenneth på Marker skole. I gamle dager var de klassekamerater på Moen skole.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Spionasje og epleslang

– Vi prater om tiden da vi måtte sykle rundt og ringe på dører for å finne ut om kompisene var hjemme. Vi har et segment hvor vi utforsker ting som var greit å gjøre som liten, men kanskje ikke er like greit å drive med som voksen, som å spionere på folk og gå på epleslang. Sendingene vi lager ute i felt har vært populære blant lytterne, sier Odd Øivind.

Målgruppen for podkasten er kanskje noe smal, men temaet barndomsminner er universelt, mener de to. Podkasten har nå mellom 70 og 120 lyttere på hver episode, som varer fra en halvtime til 50 minutter.

– Vi har faste lyttere som er 15 år eldre enn oss, og lyttere som er i 20-åra, sier Odd Øivind.

LES OGSÅ: Amerikafrelst par åpnet gården med diner og dyr: – Jeg har alltid drømt å drive et serveringstilbud

Publikum bidrar

– Vi skulle gjerne hatt en null til bak lyttertallet, men podkast er stadig litt fremmed for mange. Vi får bra med tilbakemeldinger fra publikum, både på Facebook og Twitter, og vi får brev og mystiske postkort. Det er veldig moro, sier Kenneth.

– Vi åpner døra for gjester hvis de banker på, men bare hvis de kan det hemmelige kodeordet, sier Odd Øivind og ler.

Fredag kjører de spesialsending i anledning skolestart til uka. Hvis du vil lytte til podkasten finner du den her, eller du kan søke opp «gutterommet podkast» i Google. Du finner dem også med sin egen side på Facebook.

LES OGSÅ: Indre-gutter kan få pris for kriminelt god podcast