Nok en butikk på kjøpesenteret låser døra for godt: – Veldig trist at vi ikke klarte å holde ut lenger

Mandag ble lappen om konkurs hengt opp på veggen til Sanze.

Mandag ble lappen om konkurs hengt opp på veggen til Sanze. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er veldig trist at vi ikke klarte å holde ut lenger, sier butikkdriver Marit Sørby.

DEL

ASKIM: På relativt kort tid har PM Mote og kafeen Coffeelicious AS måttet låse gitteret på Askimtorget for godt. Nå har også HG Vesker AS, som står bak klesbutikken Sanze, meldt oppbud.

– Varene er opptalt allerede og vi har stengt dørene. Det er veldig trist at vi ikke klarte å holde ut lenger, sier eier og daglig leder Marit Sørby til Smaalenenes Avis.

Butikken er en videreutvikling av HG Vesker, som holdt til i gågata i Askim sentrum. I 2017 flyttet de inn på Askimtorget.

Årsaken til at butikken nå stenger for godt er for lav inntjening.

– Vi har rett og slett ikke fått nok penger inn i form av salg. Det er ikke et lett marked for våre produkter i Askim og vi har slitt i lengre tid med å tjene nok, sier hun.

LES OGSÅ: Bengt Johan (51) tar over etter konkursbo – starter kafédrift i den vanskeligste perioden av året

Mister jobben

Ifølge proff.no har butikken 11 ansatte. Ifølge Sørby er dette gamle tall.

– I realiteten er det bare meg, men jeg har noen vikarer som jobber noen kvelder i uka. Den siste tiden har det bare vært meg og to til, forklarer hun.

Butikkeieren har sett en stund at det gikk denne veien med butikken. Inntjeningen har ikke vært der den burde være og den siste tiden har vært tøff.

– Jeg trenger nok litt tid til å fordøye det som har skjedd, men samtidig må jeg innrømme at det skal bli litt godt å slippe dette ansvaret. Det er tungt, sier Sørby.

(Saken fortsetter under bildet)

Butikkeier Marit Sørby sier det er lav inntjening som har ført butikken utenfor konkursstupet.

Butikkeier Marit Sørby sier det er lav inntjening som har ført butikken utenfor konkursstupet. Foto:

LES OGSÅ: Slik ser den nye klesbutikken ut: – Dette har Askim trengt lenge

Høy gjeld

Advokat Unni Rådalen er bostyrer i denne saken.

– Ettersom det ble meldt oppbud på mandag har vi ikke oversikt ennå. I oppbudsbegjæringen har styreleder opplyst at firmaet har en gjeld på 3.271.000 kroner. Banken har pant i varelageret, men det ser ut til at banken har mer i pant enn verdien på varelageret, sier Rådalen til Smaalenenes Avis.

Advokaten har ikke fått full oversikt over hvor mange kreditorer det er i denne saken. De melder seg etter hvert.

I fjor ble den nettbaserte delen av selskapet solgt. Marit Sørby satt da igjen med klesbutikken i Askim, som også solgte vesker.

– Vi kan slå fast at dette ikke har vært en lønnsom drift over tid. Det er ikke så lett å drive en butikk i Askim. Men styret skal ha ros for én ting, og det er at de tok ansvar og meldte oppbud selv. Man har en plikt til å gjøre det, for det er ikke lov til å drive på kreditorenes regning. Derimot er det mange som ikke melder oppbud, fastslår Rådalen.

LES OGSÅ: Legger ned veskebutikken og åpner ny klesbutikk på Askimtorget 

– Skylder ingen penger

Kristian Sørby eier 50 prosent av firmaet.

– Ingen kreditorer, utenom meg selv taper, på dette oppbudet. Jeg har brukt 3 millioner kroner på selskapet i løpet av de årene vi har holdt på. Gjelden som beskrives av bobestyrer er underskuddet. Vi har betalt av egne private midler til både leverandører og lønnsmottakere, sier Kristian Sørby, som er Marits far.

Han understreker at ingen utestående kreditorer taper mye penger på at selskapet nå har meldt oppbud og at leverandørene har blitt betalt det de skal ha.

LES OGSÅ: Konkursen fører ikke automatisk til stengte dører: – Nå må vi være løsningsorienterte

Tøft marked

Det er ikke lett å drive en liten uavhengig butikk i Indre Østfold. Mange sliter.

– Markedet er tøft. Når man driver en liten butikk kan man ikke bestille store mengder varer, som presser prisene ned. I tillegg har vi ikke en kjede i ryggen, sier Marit Sørby.

LES OGSÅ: Derfor ble kafédriften for vanskelig på Coffeelicious: – Vi har mistet hjertebarnet vårt

Hun mener det skal være mulig å få god drift på en slik butikk i Askim, men i hennes tilfelle ble ikke resultatene bedre etter som tiden gikk.

– Vi ser også at vi taper en del til netthandelen. Særlig de unge er flinke til å finne det beste tilbudet på nett, konkluderer hun.

Etter planen skal Marit Sørby finne seg en 08- til 16-jobb, med litt mindre ansvar.

Artikkeltags