Kongen til Askim 16. desember

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

For første gang siden 1964 blir det kongebesøk i Askim. 16. desember foretar Kong Harald V den offisielle åpningen av Østfoldbadet. Deretter kan han få med seg et show med lokale krefter på scenen i gamle-kinoen.

DEL
(ASKIM) Det er et lenge etterlengtet kongebesøk som nå er bebudet i Askim. Også da Askim ble by i 1996 takket Kongen ja til å komme, men plutselig «spratt det opp» 20 nye byer og besøket ble lagt på is.
– Egentlig har Kongen ventet på den rette anledningen til å beære oss med sitt besøk. Øyeblikket er kommet, sier ordfører Hans Jakobsen.
Åpningen av Østfoldbadet i desember i år har vært et mål de siste to årene. Styreformann Erik Unaas forteller at datoen har vært litt usikker. Spesielt etter at byggingen kom litt på etterskudd etter streiken tidligere i år.
– Vi ville være trygge på at alt var skikkelig i rute før datoen ble satt. Når vi etter hvert har sett at byggherren har tatt igjen tapt tid på mesterlig måte, inviterte Østfoldbadet og Askim kommune Kongen. Dette er tross alt det mest spennende prosjektet i kommunens historie, sier Unaas.
– Kongens besøk vil unektelig sette en ekstra spiss på åpningen, legger ordfører Hans Jakobsen til.
– Kongehuset sa i 1996 at det gjerne ville besøke Askim ved en gitt anledning. Denne anledningen er altså kommet, og Kongen ønsker også et ekstra element under besøket ved siden av badeåpningen. Det blir et besøk i kulturhuset - gamlekinoen - forteller Jakobsen.
– Så dere skal pusse opp gamlekinoen innvendig også i nær fremtid?
– Det er vel ikke så mye som skal til for å få det respektabelt. Dessuten kan Kongen bruke både toalett og kjøkken i badet hvis han ønsker det. Det kommer en befaring fra slottet for å se på fasilitetene. Sier de at vi ikke kan bruke gamlekinoen, må vi se på andre steder å arrangere underholdningen. Men vi vil gjerne vise fram kulturhuset vårt. Det er viktig i prosessen med å få fylket til å bidra med midler, mener Jakobsen.
– Vi ser på kulturhuset som en del av en enhet. Kongebesøket tvinger fylkespolitikerne på banen. Vi har ikke snakket om i hvilken form Kongen skal uttale seg om anleggene, men det han eventuelt sier om kulturhuset vil være viktig, tror ordføreren.
– Oslo-avisene følger alltid i kjølvannet til Kongen. Vi får sjansen til å vise fram Askim på en unik måte til mennesker som ellers ikke ville ha sett byen vår, sier Unaas.
  – Jeg tror ikke dagens konge noen gang har vært i Askim. Dette blir stort for hele regionen, mener styreformannen i Østfoldbadet.
Sammen med Jakobsen utgjør Unaas to av en komité på fem personer som skal jobbe med åpningen av badet og påfølgende underholdning i gamlekinoen.
– Det er først og fremst badet som skal frontes, men også kulturhuset, forteller Unaas.
– Har dere en skisse klar foran besøket?
– Vi har gjort oss enkelte tanker. Kanskje ordfører Jakobsen vil møte Kongen ved Fossum, kjøre over den gamle brua og opp til Askim sentrum. På veien får han sjansen til å fortelle litt om hva vi har å by på.
– Blir dette bare for spesielle personer?
– Begivenheten vil starte med omvisning og bespisning i badet. Vi har ikke plass til så mange der, men håpet vårt er å få flest mulig inn i gamlekinoen til underholdningsshowet etterpå, sier Erik Unaas.
Både han og Jakobsen ønsker innspill fra folk i Askim og resten av Indre Østfold om hva showet skal inneholde.
– Dere leier ikke inn kjente stjerner for Kongen, da?
– Å nei, underholdningen skal ha et solid lokalt preg. Indre Østfold har veldig mye å by på. Det skal vi fremheve, fastslår Unaas.
Arrangørene ønsker også at flest mulig skal få sjansen til å se showet i gamlekinoen.
– Og etter at den offisielle åpningen er over, slipper vi publikum inn i badet. Det blir nattåpent, røper de to badekameratene Jakobsen og Unaas.

Artikkeltags