Lover 10.000 kroner til den som tegner Indre Østfolds nye kommunevåpen

Fra venstre: Toril Espeseth (41), Morten Greger Ree (40) og Trine Ottosen (48) i arbeidsutvalget som jobber med  kommunevåpenen for Indre Østfold kommune håper det kommer inn mange forslag.

Fra venstre: Toril Espeseth (41), Morten Greger Ree (40) og Trine Ottosen (48) i arbeidsutvalget som jobber med kommunevåpenen for Indre Østfold kommune håper det kommer inn mange forslag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det vanker pengepremier til de som kommer med de beste forslagene.

DEL

Fra 1. januar 2020 opphører Askim, Hobøl, Eidsberg, Spydeberg og Trøgstad som selvstendige kommuner og inngår i nye Indre Østfold kommune.

Innen den tid må den nye storkommunen ha på plass et eget og helt nytt kommunevåpen. Jakten på dette heraldiske symbolet starter nå.

Kriteriene for hva det nye kommunevåpenet skal fortelle om den nye kommunen er allerede vedtatt av Fellesnemnda:

  • Vannveier
  • Forsvarsverk
  • Jordbruk

Bakgrunnen for at disse kriteriene er valgt ut er som følger:

Vannveier: Den nye kommuner har flere elver og innsjøer, som Glomma, Mysenelva/Hera, Hobøleleva, Smaalelva, Lyseren og Øyeren. Elver (og fossefall) er blant annet tema på dagens kommunevåpen i Askim og Hobøl.

Forsvarsverk: Den nye storkommunen har en rekke historiske festninger, borger og forsvarsverk, blant annet Høytorp og Trøgstad fort, Valdisholm, Skorobatteriene og brugalleriene ved Fossum og Langnes. Bjørnehodet i dagens Eidsberg-våpen symboliserer den gamle Bjørneborgen på Valdisholm.

Jordbruk: Den nye kommunen blir Norges største jordbrukskommune.

(Saken fortsetter under bildet)

Disse fem kommunevåpnene skal erstattes av et helt nytt healdisk skilt når de fem kommunene slås sammen fra 1. januar 2020. Øvre rekke fra venstre: Eidsberg, Askim og Hobøl. Under: Trøgstad (t.v.) og Spydeberg. Legg merke til at Askim er eneste uten spiss bunn.

Disse fem kommunevåpnene skal erstattes av et helt nytt healdisk skilt når de fem kommunene slås sammen fra 1. januar 2020. Øvre rekke fra venstre: Eidsberg, Askim og Hobøl. Under: Trøgstad (t.v.) og Spydeberg. Legg merke til at Askim er eneste uten spiss bunn. Foto:

Trenger ideer

Du trenger ikke å være flink til å tegne for å delta, det er ideen din til nytt kommunevåpen som arbeidsgruppen er på jakt etter.

– Alle kan delta, unge og gamle og både folk som kan tegne og de som ikke kan. Tegningene behøver heller ikke være nøyaktige, men kan bestå av ord eller symboler. Vi skal bruke en grafiker til å utforme kommunevåpenet, forklarer Morten Greger Ree (H) fra Eidsberg og lærer ved Rom skole i Askim. Han er leder av arbeidsgruppa på fire personer som er satt til å innhente forslag til nytt kommunevåpen.

De øvrige i arbeidsutvalget er Toril Espeseth (Ap) fra Askim og ansatt ved kemnerkontoret, Trine Ottosen, leder av servicetorg og politisk sekretariat i Spydeberg og Karoline Unnerud, folkehelsekoordinator i Trøgstad kommune.

De fire inngår også i juryen som skal plukke ut vinnerbidraget, sammen med andre medlemmer fra delprosjektgruppa

Politisk organisering og nærdemokrati (P1).

To farger

Selv om deltakerne står fritt til å tegne hva de vil, opplyser Ree og de øvrige i Arbeidsutvalget at det er ganske strenge regler for hvordan et kommunevåpen kan se ut. Blant annet er det normalt kun tillatt med to farger, selv om Eidsberg i sitt kommunevåpen har tre i dag.

Motivet skal være lett gjenkjennelig, enkelt og uten unødvendige detaljer. Det skal tegnes i ren flatetegning, uten bruk av perspektiver eller skyggelegging. Motivet skal fremstilles generelt, være politisk nøytralt og ikke inneholde motebetonte eller individuelle trekk. Kjente personer, bygninger og kunstverk må unngås.

– Vi håper på stort engasjement blant innbyggere, ansatte, skoler, barnehager, næringsliv, lag, foreninger og alle andre som har gode ideer, forklarer Greger Ree.

Alle bidrag som når finalerunden blir premiert med 2.000 kroner og vinnerbidraget belønnes med 10.000 kroner.

Frist for å sende inn bidrag er 15. oktober.

På kommunenes hjemmesider kan du lese mer om konkurransen og hvordan du kan sende inn ditt bidrag.

Artikkeltags