Klarte ikke førerprøven – sendte kompis i stedet

Oppdaget: Det var her på Mysen trafikkstasjon som svindelforsøket ble oppdaget.arkivfoto

Oppdaget: Det var her på Mysen trafikkstasjon som svindelforsøket ble oppdaget.arkivfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter å ha strøket tre ganger på oppkjøringen var tiden moden for å gjøre en vri.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

MYSEN: Asker-mannen klødde seg i hodet og var fortvilet. Hvordan i all verden skulle han klare å ta lappen? Han måtte ha hjelp. Bokstavelig talt.

Dagen før oppkjøring hadde kandidaten en time sammen med en kjørelærer på Mysen. Sannsynligvis var ikke generalprøven all verden.

En ny plan måtte klekkes ut før det ble dags for oppkjøring ved Mysen trafikkstasjon.

Asker-mannen tok kontakt med en kjenning. Vedkommende var ganske lik han selv. Kjenningen gikk med å stille til oppkjøring på Mysen i stedet for han som hadde strøket tre ganger allerede.

Oppdaget av sensor

Og det gikk vel nesten som det måtte gå. En rutinert kvinnelig sensor hadde antennene skrudd på. Her var det noe galt som ikke var riktig.

– Jeg husker at sensor mente at kandidaten ikke lignet helt på mannen som var avbildet på legitimasjonen. Jeg har aldri vært borte i dette før. Men en gang opplevde jeg noe lignende. Jeg hadde en kar som slet med teorien. Plutselig hadde han klart dette. Testen var gjort i Kirkenes. Det ble snart avslørt at her hadde det møtt opp en «vikar», sier kjøreskolelæreren som har over 40 års erfaring i bransjen.

På trafikkstasjonen ble det tatt nytt bilde av mannen som møtte for å kjøre opp. Det var likhetstrekk, men det kom klart fram at det ikke dreide seg om samme person.

Vedkommende ble også bedt om å skrive navnet sitt slik at underskriftene kunne sammenlignes. Da skrev han for sikkerhets skyld et galt fornavn.

Feil navn

I tingretten opplyste Asker-mannen at han skrev navnet sitt på tre forskjellige måter. Ingen av disse er det navnet som stedfortrederen skrev.
Kjøreskolelæreren hadde reagert på at den personen som møtte opp ikke kjente han igjen. Det var spesielt siden de angivelig skulle hatt kjøretime sammen dagen i forveien.

– Har dere opplevd flere slike tilfeller på Mysen?


– Nei, dette var første gang, forklarer Randi Sætran Krogh. Hun var på jobb den aktuelle dagen.

Og den aktuelle dagen var på høsten 2011. Saken var tre år og tre måneder gammel da den omsider havnet i retten. Mesteparten av den lange saksbehandlingstiden er ren liggetid hos politiet.

Her måtte det rabatt til. Straffen ble 21 dager betinget og en bot på 3.000 kroner.

Artikkeltags