ASKIM: Ifølge Olausen hadde 40-45 indre østfoldinger tatt turen til Malmö.

– Noen dro med buss, andre med bil mens jeg selv tok fly. Jeg bestilte billett i juni for å være helt sikker på å få plass på flyet, sier han.

Mandag sto han i fire timer og ventet på at paven skulle ankomme Lund domkirke sammen med det svenske kongeparet.

– Jeg måtte være tidlig ute for å sikre meg en god tilskuerplass. Det var vel verdt ventingen, konstaterer han.

Senere på dagen var det tilstelning i Malmö Arena, der både paven og lederen i det Lutherske Verdensforbundet talte.

Tirsdag var han tidlig på beina for å få med seg pavens messe på Malmös fotballstadion. Arenaen rommer 18.000 mennesker og var nesten fullsatt.

– Det er mange språk å høre rundt deg her. Mange er tilreisende fra andre steder i verden og mange er skandinaver med innvandrerbakgrunn. Det er en berikelse å oppleve at man er del av noe globalt, sier Olaussen.

– Har du sett paven «live» tidligere?

– Ja, én gang før – på Petersplassen i Vatikanet for tre år siden. Da ble jubileet for Olav den Helliges dåp feiret. Dagens pave er så populær at han glatt samler 50.000 mennesker på en helt vanlig formiddag på Petersplassen.

– Hvordan vil du karakterisere pave Frans?

– Veldig folkekjær, ydmyk, lavmælt. Han er åpen for samarbeid med nærliggende kirkesamfunn.

Besøket i Sverige var med på å markere at det neste år er 500 år siden reformasjonen innebar at Luther brøt med en katolske kirke.

– Et slikt møte mellom katolikker og lutheranere er enklere i dag enn for 30–40 år siden. Da kunne et slikt besøk ikke ha skjedd Men det er ingen tvil om at Kirken står sterkere om alle trekker i samme retning, mener Olausen.

– Er det noen form for samarbeid mellom Den katolske menigheten i Askim og lutherske menigheter?

– Det foregår mest prestene imellom og handler blant annet om bruken av kirkegården. Men i selve menighetslivet har vi ingen form for samarbeid.

Olaussen tok sin beslutning om å bli katolikk etter å ha passert 50. Etter en læringsprosess ble han endelig konvertert i oktober 2010.