Det var i august for to år siden at de ansatte på rusinstitusjonen så seg nødt til å ransake rommene til beboerne. Etterpå hadde de allmøte om saken, og da en tenåring fra Sørlandet skulle lufte sine synspunkter rant begeret over. Han kastet et kubbelys etter avdelingslederen. Så gikk han ut på kjøkkenet og hentet flere kniver. Beboere og ansatte omringet gutten og forsøkte å ta fra ham knivene, men likevel klarte han å kaste en stor kjøkkenkniv med et 30 centimeter langt blad i lysken på en ansatt. Heldigvis traff den målet med skaftet først, så ingen ble skadd. Tenåringen rev seg deretter løs og rømte fra kollektivet. Like etterpå ble gutten funnet av en politipatrulje. Han fortalte politibetjentene hva som hadde skjedd; at han hatet den ansatte han kastet kniven på, og at han ønsket å drepe vedkommende. Nå ville han dra til Oslo, til Plata, for å ta en overdose.

Truet på livet

I april samme år var gutten til avrusning på Fossumkollektivet. Han ble da holdt i en liten bygning som er spesialbygd til dette formålet, men gutten ville heller være sammen med de andre i kollektivets hovedbygning. Det fikk han ikke. Da begynte gutten å true de to ansatte som var sammen med ham. Om de ville leve, skulle de ikke ringe politiet, sa han. Så kastet gutten en kniv i veggen. Den tiltalte sørlendingen sa han husket ingenting av de to episodene da han forklarte seg i Heggen og Frøland tingrett. Retten fant ham skyldig, men tilpasset straffen til guttens vanskelige livssituasjon.

– Like forpliktende

Straffen ble 90 dager fengsel som gjøres betinget på sævlige vilkår. Gutten har hatt rusproblemer i mange år, og har fått ADHD-diagnose. I ungdomsårene har han vært innom flere barnevernsinstitusjoner. Tenåringen må gjennomføre et såkalt BRU-prosjekt som han er i gang med. Han bor nå sammen med en miljøarbeider i Danmark i om lag 70 prosent av tiden og fyller dagene med motorcross. Samtidig tar han mekaniske fag på videregående skole, og denne skoleordningen fungerer, ifølge dommen. BRU-prosjektet i regi av barnevernet virker like stramt og forpliktende som samfunnstraff, mener retten.