Kapper bit for bit

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Martin Kjølås har jobben som hobby. Norgesmesteren i treklatring har denne uka vært helt på toppen av trærne i Opsahlåsen i Mysen og skåret noen av dem ned – bit for bit.

DEL

Anleggsgartneren, som jobber i Mysen-firmaet til Tore D. Carlsen, bruker 60-70 prosent av arbeidstiden til å dingle under furukroner og grantopper.

Til værs

Denne uka fikk firmaet oppdraget med å felle både furu- og grantrær hos en villaeier i Opsahlåsen. Svære trær hadde brukt årevis på å gro helt inntil husveggen. Og mot nabotomta stod 15 meter høye grantrær tett i tett. Det er for slike oppdrag anleggsgartneren og norgesmesteren i treklatring trår til.

Martin Kjølås starter motorsaga, og de nederste greinene på grantreet faller. Så tar han på seg sikringsutstyret og på et blunk er han inne mellom greinene. En etter en faller de til bakken.

Han hopper oppover på utstikket av de avsagde greinene, samtidig som han lettvint flytter tauet han har bundet mellom seg og stammen.

Svaier med vinden

I løpet er noen minutter er stammen ribbet. Nesten på toppen, 15 meter over meg, svaier Martin Kjølås med vinden. Nå skal han arbeide seg nedover igjen. Martin venter.

– Hvorfor, roper jeg nedenfra.

– Jeg må vente til vinden legger seg, lyder svaret fra toppen.

Plutselig faller toppen. På sitt klatrevis virker det som om han hopper en meter lenger ned. Enda en bit faller med motorsagas hjelp til bakken. Og enda en. Bit for bit av treet forsvinner, og plutselig står han på bakken, og det er bare stubben igjen.

– Hva slags teknikk bruker du?

– Det er min hemmelighet, som jeg har vunnet NM med, lyder det kryptiske svaret.

Artikkeltags