Kan ha funnet ankeret til «DS Turisten»

«DS TURISTEN»: Bildet er fra 50-tallet og båten er på vei ned Ørje sluser. Spennende er det om ankerte til båten nå har kommet til rette.

«DS TURISTEN»: Bildet er fra 50-tallet og båten er på vei ned Ørje sluser. Spennende er det om ankerte til båten nå har kommet til rette. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

En Haldenser fant ankeret som guttunge, nå gir han det bort. Det kan være ankeret til «DS Turisten», og blir det funnet tilfredsstillende blir det tatt i bruk.

DEL

- Dette er er spennende, men vi er litt forsiktige med å slå fast at det er det gamle ankeret til «DS Turisten». Det kommer en opp fra verftet i Stathelle for å se på det, og så skal det veies. Selv om det var godkjent på 60-tallet er det ikke sikkert Sjøfartsdirektoratet vil godkjenne det. Men dette vet vi ingen ting om ennå, sier Thor Østensvig, primus motor for restaureringen av «DS Turisten».

Litt historie
« DS Turisten» har trafikkert Haldenkanalen fra 1887 til 1963. Rundturene med båt og tog var populære, men «DS Turisten» var også en riktig arbeidshest. Den gikk som fraktbåt mellom Skulerud og Tistedal, og for mange var dette den raskeste måten å komme til byen på med sine varer.

Til og med kong Haakon den 7. var med på en tur fra Skulerud til Tistedal i 1909, og ønsket er nå at kong Harald den 5. skal gjøre samme turen i juni 2009. Båten ble senket i Femsjøen i 1967, og hevert i 1997. Det er ildsjeler som nå sørger for å få satt den i stand, og planen er at den skal tilbake til vassdraget neste år.

Fant ankeret
Rainer Prang fra Halden fant ankeret som gutt, da han og flere andre gutter dykket ved Slippen.

- På sommeren badet vi og dykket vi etter småsaker på bunnen, det var under et slik dykk at jeg fant ankeret. Ved Slippen hadde både «DS Turisten» og andre båter blitt slept opp for å bli overhalt, forteller Prang til Halden Dagblad.

Han forteller også at han har sendt bilder av ankeret til de som restaurerer båten, og om det ikke er «DS Turistens» anker vil han gi det det Kanalmuseet i Ørje.

- Jeg har ikke hørt noe om dette, men vi tar gjerne i mot et anker, sier Reni Braarud, primus motor for Kanalmuseet.

Lokalhistorie fenger og Thor Østensvig har fått mange hyggelige samtaler og brev fra folk som har vært ombord på «DS Turisten».

- Det er alt fra gamle julekort av båten fra 30-tallet til lamper, lanterner, krakker og annet som en gang var ombord.

Vi er glade for alt, og om vi ikke kan anvende det lager vi nye ting i samme stil og form, sier Østensvig og håper virkelig at det er ankeret til «DS Turisten» som har kommer fram.

Artikkeltags