Investerer sju millioner kroner i ny mølle

NY MØLLE: Daglig leder i Skjelfoss Korn, Kim Reidar Martinsen (til venstre), og styreleder i Skjelfoss Korn og nestleder i Norsk Matbygg, Olav Breivik, inne på det nye kornanlegget på Skjelfoss. Ved siden av dem er deler av den nye mølla, som nå settes opp.

NY MØLLE: Daglig leder i Skjelfoss Korn, Kim Reidar Martinsen (til venstre), og styreleder i Skjelfoss Korn og nestleder i Norsk Matbygg, Olav Breivik, inne på det nye kornanlegget på Skjelfoss. Ved siden av dem er deler av den nye mølla, som nå settes opp. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

23 år etter at den gamle mølla på Skjelfoss ble nedlagt blir det igjen mølledrift på kornanlegget i Hobøl.

DEL

HOBØL: Helt siden 1300-tallet har det vært mølledrift og sager i området ved Skjelfoss. I 1884 ble det bygget et nytt møllebruk på stedet, før mølla ble lagt ned i 1992.

Skjelfoss Mølle byttet navn til Skjelfoss Korn.

I mars 2013 brant kornanlegget ned. Nye Skjelfoss Korn åpnet i august i år.

Daglig leder Kim Reidar Martinsen og styreleder Olav Breivik forteller at forsikringsoppgjøret etter brannen nå nesten er i boks. Verdier for omtrent 65 millioner kroner gikk tapt i brannen.

Stor satsing på bygg

Etter gjenåpningen i august har et nytt byggeprosjekt blitt satt i gang i det stille. Selskapet Norsk Matbygg SA, med Skjelfoss Korn som partner, har investert 7 millioner kroner i en ny mølle inne på anlegget.

– Det er råvaren til Gullbygg som skal produseres her. Mølla settes i drift i midten av januar og kan da kjøre rundt 1.500 kilo bygg i timen, forteller daglig leder i Skjelfoss Korn, Kim Reidar Martinsen.

Smaalenenes Avis skrev fredag om produktet Gullbygg som er produsert av bygg dyrket av blant andre sju Hobøl- bønder. Bare tre måneder etter lanseringen er det blitt en braksuksess på markedet. Coop regner med et butikksalg på 70 millioner kroner neste år.

– Med egen mølle her får vi kontroll på råvaren og vi slipper mye transport. Det gjøres en stor satsing på Gullbygg nå, sier Olav Breivik.

Kraftig økning

Tre ansatte fra Norsk Matbygg flytter nå fra Vestby til Skjelfoss Korn i Hobøl. I alt blir det sju ansatte på kornanlegget.

Hobøl-bonden Svein Bovim har ansvaret for råvareproduksjonen inn til Skjelfoss. Han forteller at de nå er i ferd med å skrive kontrakter med en rekke nye byggprodusenter i Østfold.

Neste år øker trolig antallet bønder som produserer det spesielle byggslaget fra dagens 12 til rundt 40.

– Vi har hatt stor tro på produktet fra første stund. Men når det slår an så ettertrykkelig, er det nesten i overkant av hva vi forventet. Det er moro å oppleve det som skjer nå, sier Svein Bovim.

FAKTA:

  • Bygg brukes tradisjonelt ikke som menneskeføde i Norge.
  • Bygget som nå produseres blant annet av Hobøl-bønder er spesielt importert og utviklet fra Canada.
  • Prosjektet ble blant annet finansiert av forskningsrådet.
  • Selskapet Norsk Matbygg SA står bak satsingen. De etablerte merkenavnet Duga. Ut ifra dette markedsfører Coop byggproduktene under navnet Gullbygg.

Artikkeltags