Innsatte lesehester

KLIPPET: Kaja Grønlien og ordfører Tor Melvold åpnet det nye biblioteket i Trøgstad fengsel.

KLIPPET: Kaja Grønlien og ordfører Tor Melvold åpnet det nye biblioteket i Trøgstad fengsel. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Bøker, menneskeverd og kunnskap. Tre ord som sier det meste om et fengselsbibliotek.

DEL

Ingen har slik leselyst som de innsatte i landets fengsler. Faktum er at innsatte låner over ti ganger flere bøker enn oss som sitter på utsiden av murene.

Nå har Indre Østfold fengsel fått sitt eget bibliotek. Det ligger på Havnås og ble høytidelig åpnet mandag formiddag. Kaja Grønlien er Trøgstads første fengselsbibliotekar. Hun startet forberedelsene i august. Grønlien er ansatt i en 75 prosents stilling, og det nye biblioteket hennes vil holde åpent to dager i uka.

– Dette er helt åpenbart en stor dag for oss. Endelig har vi fått vårt eget bibliotek. Dette vil vi gjøre til et satsingsområde, sa fengselsleder Tom Eberhardt.

Det vanket mye ros under åpningsseansen. To navn ble trukket fram spesielt. Det første var Vivi-Ann T. Bjerke. Trøgstads avtroppende biblioteksjef.

Ros til damene
– Jeg tror damene ved Trøgstad bibliotek er de eneste som kan skjønne hvor stor takk vi skylder Vivi-Ann for denne dagen. Hun er den som skaffet pengene, sendte mailene og kjempet med papirverdenen.

– Det er ikke ofte Norge får nytt bibliotek med nasjonalt biblioteknummer, sa biblioteksjef Kaja Grønlien. Hun fikk mange lovord selv også:

– Kaja Grønlien har gjort en kjempejobb. Hun har nær sagt stått på døgnet rundt den siste tiden. Jeg kan bare gratulere henne med nytt bibliotek, sa biblioteksjef Gunnar Berg. Han fikk blant annet støtte av fengselsleder Tom Eberhardt og ordfører Tor Melvold.

Takk fra innsatte
Også de innsatte var svært fornøyd med nyvinningen:

– Da jeg kom hit i august lå det bøker i noen pappesker. Det fristet ikke. Men nå gleder jeg meg til å låne flere bøker. De skaffer også nye bøker fort. Enten fra biblioteket på Skjønhaug eller gjennom fjernlån. Vi vil også takke ledelsen og kommunen. Den siste har jo også funnet midler slik at vi kan få ha Kaja i en stilling her. Uttalelsen kom fra Christer og Harald på vegne av de innsatte.

Et fengselsbibliotek kan være mer enn et bibliotek. Det vil bidra til å bedre forholdene under selve soningen og øke livskvaliteten. I tillegg kan det også arrangeres konserter og forfatterkvelder.

Artikkeltags