Vil trekke sykkelturister fra hele Europa til Langnes skanse

PRØVESYKLET: Prosjektleder Elisabeth Dammyr (f.v.), Askims kultursjef Margaret Lang Aadalen, Alf S. Johansen fra Grensekomiteen Värmland/Østfold og Espen Lystad, teknisk rådgiver i Askim kommune, syklet en del av Unionsleden tidlig i fjor høst. Her er de ved Hoel gård i Askim. ARKIV

PRØVESYKLET: Prosjektleder Elisabeth Dammyr (f.v.), Askims kultursjef Margaret Lang Aadalen, Alf S. Johansen fra Grensekomiteen Värmland/Østfold og Espen Lystad, teknisk rådgiver i Askim kommune, syklet en del av Unionsleden tidlig i fjor høst. Her er de ved Hoel gård i Askim. ARKIV Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Unionsleden fra Moss til Karlstad får en avstikker til det historiske slagstedet ved Langnes skanse i Askim.

DEL

Det opplyser Askims kultursjef Margaret Lang Aadalen til Smaalenenes Avis. Hun er med i den svensk-norske prosjektgruppen for Unionsleden og har blant annet vært på studietur til sykkellandet Belgia.

LES OGSÅ: Forsvarshistoriker skal skrive bok om slaget ved Langnes skanse: – Det var en heftig strid

Sykkelruten på 28 mil mellom de to historiske byene Moss og Karlstad går blant annet gjennom Indre Østfold, og kombinerer trim og historiekunnskap samtidig som den fokuserer på de to grannelandenes spesielle søskenforhold. Unionsleden er et såkalt interreg-prosjekt med støtte fra EU, med varighet fra 1. juli 2016 til 31. mars 2019.

Det skal legges ut informasjon og skiltes langs ruten.

Unionsled med avstikkere

– I Askim har vi foreslått å merke en avstikker til Langnes skanse. Målet er å få turister fra hele Europa til å besøke slagstedet fra krigen i 1814. Da må jo også folk ha noe å sykle til, og vi håper derfor at dette prosjektet også kan være en pådriver til å få til et mer tilrettelagt opplegg ved Langnes skanse, sier Aadalen.

Hun legger til at det også er aktuelt med avstikkere fra Unionsleden til andre kjente steder i Askim, som Romsåsen gruver og Solbergfoss kraftstasjon.

Historisk sykkeltur

– Man får gode muligheter til innblikk i de historiske begivenhetene som foregikk i dette vakre landskapet. Leden er fin både for turister og fastboende, man kan jo være turist i sitt eget landskap, sa prosjektleder Elisabeth Dammyr til Smaalenenes Avis i fjor høst.

Hele eller deler av ruten har vært prøvesyklet av medlemmer av prosjektgruppen, politikere og andre, blant annet for å få en vurdering av trafikksikkerhet, veikvalitet, overnattingsmuligheter, severdigheter og andre tilbud underveis.

– Det er for eksempel viktig å opplyse folk om handelsmuligheter og serveringstilbud underveis, sier Margaret Lang Aadalen.

Dette kartet viser Unionsleden mellom Moss og Karlstad, som skal friste turister fra fjern og nær til historiske turer på sykkelsetet. Det skal også bli muligheter til lokale avstikkere.

Dette kartet viser Unionsleden mellom Moss og Karlstad, som skal friste turister fra fjern og nær til historiske turer på sykkelsetet. Det skal også bli muligheter til lokale avstikkere. Foto:

Ut til Europa

Virksomhetslederen forteller at svenske Crister Blüme har syklet hele den planlagte Unionsleden, og at han brukte fem dager på turen med sonderinger.

– Dette prosjektet har vi tro på. Blir det en populær sykkelrute, kan den på sikt kobles inn mot resten av Europa. Kanskje kan vi få sykkelturister langveisfra til våre severdigheter her i Askim, sier Aadalen.

Artikkeltags