Nå blir det endringer for strømkunder

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I løpet av de neste par årene gjennomføres de største endringene for norske strømkunder på 100 år, skriver Fortum i en pressemelding.

Først ut er en etterlengtet nyhet: samlet strømregning for nettleie og forbruk. Endringene er allerede i gang i Indre Østfold hvor strømleverandøren Fortum nå sender sine kunder en strømregning som samler både strømforbruk og nettleie.

– Enkelt forklart så tar vi nå betalt for nettleien på vegne av Hafslund Nett, som er netteier i Halden, så våre kunder slipper å forholde seg til to strømregninger. Det gamle systemet med én regning for strømforbruk og én regning for nettleie er nå historie for Fortums kunder. Dette er noe veldig mange har ønsket, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Mathisen i Fortum.

– Blir som mobiltelefon

Det er et nytt regelverk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som legger til rette for at strømleverandører nå kan tilby en felles faktura for nettleie og strømforbruk.

Mathisen sammenligner den nye ordningen med kundeforholdet man har til mobilselskapene.

– På samme måte som man som mobiltelefonkunde bare forholder seg til mobiloperatøren, og ikke til selskapene som eier og drifter basestasjonene som opprettholder mobilnettet, kommer strømkunder framover i mye større grad til å forholde seg til strømleverandøren, og ikke til selskapene som drifter og vedlikeholder strømnettet. Dette er del av de store endringene strømkunder vil merke i årene framover, sier Mathisen.

Alle får ny strømmåler

Et viktig ledd i denne utviklingen er innføringen av smarte strømmålere, som gjør at man ikke lenger skal lese av strømmen selv. Dette fjerner enda et kontaktpunkt mellom strømkundene og netteierne.

– Innen 2019 skal alle i Norge få smarte strømmålere installert i sikringsskapene sine. I stedet for manuell avlesning vil de smarte målerne jevnlig melde fra til netteieren hvor mye strøm du har brukt, sier Mathisen.

Dermed blir strømregningen mer nøyaktig.

– Mens strømprisene i dag regnes ut som et gjennomsnitt av hva strømmen har kostet gjennom hele måneden, vil man med de smarte målerne til enhver tid kunne betale det strømmen koster på akkurat det tidspunktet. Dermed kan man som strømkunde passe på å bruke strøm på den tiden av døgnet som er billigst, sier Mathisen.

Avtaler tidspunkt for bytte

Når målerne skal byttes, blir alle med egen strømmåler kontaktet av Hafslund i god tid i forkant.

– Vi sender brev eller e-post med informasjon om at vi kommer til vedkommendes område i nærmeste framtid. Deretter sender vi et brev med forslag til tidspunkt for bytte. Ønsker man å endre tidspunkt, kan man gjøre det per telefon eller via en nettløsning. Dagen før vi kommer, sender vi en SMS med en påminnelse om avtalt tidspunkt for bytting av måler, og når installatøren kommer, mister man strømmen i 20 minutter mens byttet pågår, forklarer kommunikajsonsdirektør Truls E. Jemtland i Hafslund til HA.

Hvis man bor i borettslag, er det styret i borettslaget som blir kontaktet, og som varsler sine beboere.

Inngår i nettleien

Den nye strømmåleren finansieres over netteleien og gir et tillegg på opp mot 400 kroner per år på dagens nettleie.

– Hva koster det å få montert den nye strømmåleren?

– Man skal ikke betale noe til montøren som kommer hjem til deg. Myndighetene har besluttet at kostnader til ny automatisk strømmåler og monteringen av denne skal inngå i nettleien fram i tid og over en lengre periode. Det er vanskelig å si hvor lenge denne perioden varer, svarer Jemtland.

På nettsidene til Hafslund finner man mye informasjon om automatiske strømmålere og monteringen av denne.

Om Fortum

  • Fortum er Nordens største strømleverandør, med 1,3 millioner kunder i Norge, Sverige og Finland.
  • I tillegg til salg av strøm består virksomheten i Norge også av Fortum Charge & Drive, et omfattende nettverk av ladestasjoner for elbiler med over 600 ladestasjoner langs norske veier.
  • Tjenesten benyttes av over 30 000 elbilister.
  • Fortums kontorer i Norge befinner seg på Grålum i Sarpsborg, med 45 ansatte.

Produsere egen strøm

De nye strømmålerne åpner for mange nye muligheter for strømkundene, blant annet at man kan produsere sin egen strøm.

– Nå som hele Norge jobber med å gjennomføre det grønne skiftet, kommer det til å bli mye oppmerksomhet rundt klimavennlig transport. Regjeringen har som mål at det ikke skal selges bensin- og dieselbiler etter 2025, og da blir solceller og elbiler viktige stikkord. Med solceller på taket kan man sende strømmen man lager, rett inn på elbilbatteriet, sier Mathisen.

Lagring av strøm

Prisen på solcellepaneler går stadig ned samtidig som panelene blir mer effektive.

Prisen på batterier for lagring av strøm opplever samme utvikling, noe som fører til bedre og billigere elbiler, samt en mulighet for å lagre strømmen man selv produserer fra solceller.

– Det mange ikke vet, er at forholdene for solenergi er like gode i Sør-Norge som i Tyskland, hvor det er svært utbredt å produsere sin egen strøm med solceller på taket, sier Mathisen.

Artikkeltags