ASKIM: – Bonzo er kjemperedd for de høye smellene. Sånn har det vært etter at det ble skutt opp fyrverkeri rett ved terrassen der han lå og sov for fem år siden, forteller matmor Liv Andresen, som driver Solbergfoss hundepark og har to hannhunder selv.

– Hva slags hund er Bonzo?

– Han er en finsk lapphund. En veldig fin familiehund. Trygg på alt mulig annet.

LES OGSÅ: Slik gir du dyra dine en god jul

Stikker til skogs

– Hva er din oppfordring til alle de som har tenkt å feire det nye året med å skyte opp fyrverkeri?

– Ta hensyn til kjæledyrene og vis fyrverkerivett!

Liv Andresen stiller seg helhjertet bak formaningene fra veterinærer, forsikringsselskap, hundeeksperter og andre nå rett før det nye året skytes inn på tradisjonelt vis. Og slett ikke uten grunn:

– Mange hunder får panikk når det plutselig smeller. De sliter seg ut av halsbåndet og stikker til skogs, sier Andresen, som også er med på facebookgruppen Rømlingen hvor det fokuseres på dette.

(Saken fortsetter under bildet)

 

 Problemet er at det skytes opp fyrverkeri både i tide og utide, påpeker hun.

– Folk må faktisk bruke hodet og begrense oppskytingen til timene rundt midnatt på nyttårsaften. Hold dere til dette faste tidsrommet, og har naboen hund så si gjerne fra om oppskytingen så hunden kan tas inn.

LES OGSÅ: Politiet: – Selv om du bruker lovlig fyrverkeri, kan du bli straffet

– Mange bør skjerpe seg ganske mye

– Hvordan er det stelt med fyrverkerivettet her i distriktet?

– Det er vel som overalt ellers. Mange skyter litt når de har lyst. Så blir det en masse smelling ved tolvslaget, og så litt dagen etter. Mange bør skjerpe seg ganske mye.

Liv Andresen opplevde det senest natt til tredje juledag. Bonzo måtte ut en tur, men ble skremt og fortet seg rett inn igjen da det plutselig smalt et sted oppe langs Glomma.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Golden retrieveren Bamse (8) er ikke redd for smellene.

– Han lurer på hvorfor den andre peser og stresser og skjelver når det smeller. Vi har jobbet mye med de to gutta våre, både i samarbeid med veterinær og ved å ta dem med ut på mange turer. Hvis det plutselig kommer et smell, et skudd eller noe annet, må vi være raske med å ta tak i Bonzo.

– Lat som alt er bra

– Hvordan skal man som hundeeier forholde seg når nyttårsfeiringen braker løs?

– Da er det viktig ikke å reise bort og la hunden være alene hjemme. Ellers skal man oppføre seg normalt og iallfall ikke begynne å stresse selv. Hvis hunden søker trøst, så ta vare på den – men uten å synes synd på den. Lat som alt er bra. Og sørg for å ha skikkelig halsbånd og sele på hunden hvis dere skal gå tur. Plutselig smeller det.

– Hvordan stiller du deg til å bruke medikamenter for å roe ned hunden?

– Det kan brukes for å roe ned hunden, ikke for å dope den ned. Vi har de siste to årene brukt en gel som sprøytes inn i kinnhulen på hunden. Det hjelper noe, men er ikke nok til å kurere redselen til Bonzo.

Kan øve på høye lyder

– Forsikringsselskapet If oppfordrer hundeeiere til å øve hunden i å tåle høye lyder. Hva synes du om det?

– Det nytter ikke med en kjemperedd hund, men har du en valp kan det være lurt å trene den på litt høye lyder, sier Liv Andresen.

Fyrverkeri og høye smell gjør at nyttårsaften kan være et mareritt for mange hunder. Men den kan bli langt bedre hvis du bruker tid på å venne hunden til høye lyder i forkant, heter det i pressemeldingen der forsikringsselskapet If oppfordrer hundeeiere til å øve før nyttårsfeiringen.

– Det finnes både lydspor, Youtube-videoer eller apper med fyrverkeri. Begynn avspillingen med et lavt volum og øk deretter gradvis. Jo tidligere man starter, jo bedre forberedt blir hunden til den store dagen, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring i If.

Også veterinær Morten Hassel hos Empet Sarpsborg anbefaler å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Lydfølsomhet kan øke med hundens alder, påpeker han.

– Hunder hører fire ganger så godt som mennesker. Katter hører enda bedre. Det ligger i dyrenes instinkt å flykte når de blir redde. Utsett valpen for forskjellige lyder, men pass på at treningen er godt planlagt slik at valpen ikke blir redd, sier Hassel til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ifølge en britisk studie på lydfølsomhet blant hunder svarte nesten halvparten at hundene deres reagerte negativt på høye lyder. Lyden av fyrverkeri er den lyden hundene opplever som mest skremmende.

FAKTA

Her er Empet Sarpsborgs råd til hundeeiere under nyttårsfeiringen:

• Gi hunden en plass å være som skjermer den for lys- og lydinntrykk.

• Spill av lyder som ligner på fyrverkeri i tiden før nyttårsfeiringen.

• Det finnes duftstoffer som kan virke beroligende på både hunder og katter.

• Sørg for at hunden er sliten på nyttårsaften, gå lange turer i forkant.

• Ikke kjeft på hunden hvis den blir redd for fyrverkeriet.

• Forhold deg rolig når det smeller, gi godbiter og vær sammen med hunden.

• Ikke ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet.

• Gi hunden mat i god tid før rakettstart. Å være sliten og mett er positivt.