ALFAZ DEL PI: I februar kom nyheten om at sykehjemmet ville bli lagt ned fra 1. mars. Etter dette har styret forsøkt å bli kvitt eiendommen i Alfaz del Pi på den spanske solkysten.

– Vi inngikk en avtale om utleie fra 1. juli. Men da det kom til stykket viste det seg at disse hadde dårlig med penger. Derfor opphevet vi kontrakten, sier styreleder Kjell Eivind Solberg.

Styret har forsøkt å annonsere i lokale aviser over lengre tid. Prisen er satt til 1,7 millioner euro, noe som tilsvarer snaut 16 millioner kroner etter dagens kurs. Leieprisen er satt til 10.000 euro i måneden, eller nesten 94.000 kroner.

Kommunene betaler

– Vi har hatt en del henvendelser, men har fortsatt ikke noen avtaler per i dag, sier Solberg.

Så lenge lokalene står tomme, løper utgiftene for kommunene som eier det nedlagte sykehjemmet. Vaktmester, vedlikehold, betaling av gjeld og eiendomsskatt samt andre driftsutgifter utgjør en snau million kroner i året. Pengene er det eierne (se faktaboks) som betaler. For en kommune som Askim, anslår rådmannen i sitt budsjettforslag at dette vil utgjøre 400.000 kroner neste år. Skiptvet-rådmann Per Egil Pedersen opplyser at kommunen i sitt budsjett også er forberedt på at utgiftene fra Spania kan fortsette å løpe også i 2016. Spydeberg har derimot ikke lagt inn penger i sitt budsjett.

Annonserer i Norge

Med 14 enkeltrom, basseng, stort kjøkken, svær hage og store oppholdsrom er det en svær eiendom som ligger for salg.

– Spania er ikke det beste markedet for øyeblikket, selv om det er noe på vei oppover, fastslår Solberg.

Nå skal eiendommen annonseres også i Norge.

– Det er et flott sted som er brukende til mye, sier styrelederen, men opplyser at de fleste interesserte så langt tilhører helse- og omsorgsbransjen.

Det er brukt mye penger på opprusting av sykehjemmet.

– Vi bør få den prisen vi har satt for å dekke de utgiftene vi har hatt. Men eiendomsmarkedet i Spania har gått nedover siden den gang, og det er ikke gitt at vi klarer det, konkluderer Kjell Eivind Solberg.