Denne kreative kvinnen vil vise at det er en kunst å kle seg: – Mote er en viktig del av livet mitt

PÅ FESTIVAL: Lieu Le (27) fra Askim viser klesdesign i en kunstnerisk ramme på festivalen Collective Fashion Art i Oslo i kveld.

PÅ FESTIVAL: Lieu Le (27) fra Askim viser klesdesign i en kunstnerisk ramme på festivalen Collective Fashion Art i Oslo i kveld. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Klesmote og kunst er to sider av samme sak for Askim-kvinnen Lieu Le (27).

DEL

ASKIM: – I hverdagen ser de fleste på klær som noe vanlig og dagligdags, men jeg prøver å vise at klær også er en kunstform og har en åndelig dimensjon, sier Lieu Le (27).

Askim-kvinnen, som kaller seg konseptuell designer og kunstner, flyttet nylig tilbake til hjembyen etter fem år med studier og jobb i London og i Danmark. I Askim er hun i ferd med å bygge opp et studio i kjelleren hjemme hos sin far.

LES OGSÅ: Kjendiskunstner kommer til Spydeberg: – Jeg utfordrer hele Solberg-familien til å komme

Design og dans

I kveld deltar Lieu Le på festivalen Collective Fashion Art i Oslo sammen med en rekke andre klesdesignere og kunstnere fra inn- og utland. Hennes bidrag er en halv times danseforestilling på Mellomstasjonen, et lokale rett i nærheten av Aker Brygge, den gamle vestbanestasjonen og det gedigne Nasjonalmuseet som nå er under bygging.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hva får publikum se?  

– Det er et kostyme-danseprosjekt med en danser på scenen hvor hensikten er å presentere klærne på en annen måte enn det som er vanlig. Det er ingen utstilling eller tradisjonell motevisning, men en enkel fremføring med dans og musikk.

– Du danser ikke selv ...?

– Nei, danseren er Linn Hamnvik, men jeg har både designet klærne som vises og laget scenografien. Forestillingen er del av et langsiktig prosjekt som jeg har kalt «Måne». Den ble også vist i London i sommer, da jeg samarbeidet med to dansere fra byen og en dansk musiker.

– Hvordan kom du inn på festivalen?

–  Det er tredje året Collective Fashion Art festival blir holdt, og jeg hadde derfor hørt om festivalen tidligere. Jeg syns visjonen passer veldig godt med det jeg arbeider med og kom i kontakt med dem i forrige uke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DANS: Under visningen i London var det to dansere på scenen. I Oslo i kveld blir det solodans.

DANS: Under visningen i London var det to dansere på scenen. I Oslo i kveld blir det solodans. Foto:

Åndelig ro

– Hva går dette prosjektet ut på, og hvorfor har du kalt det «Måne»?

– Jeg tenker blant annet på månen som en metafor for åndelig ro, og ønsker å vise hvordan klær henger sammen med åndelighet. Tenk på hvordan klærne kan få folk til å føle seg vel til mote! Min visjon er at klær kan lages av et naturlig materiale og være lette å bevege seg i. Klesdesign behøver ikke å være så komplekst. «Måne» er et langsiktig prosjekt hvor jeg ønsker å utvikle klær og åndelighet gjennom utstillinger, installasjoner, forestillinger og video. Hovedbudskapet er klær som kunstform.

– Hva er dine inspirasjonskilder?

– Mye av det jeg gjør er inspirert av hvor jeg kommer fra. Jeg har vietnamesisk bakgrunn og er buddhist, men har bodd i Askim siden jeg var liten og er vokst opp i Norge. Jeg er påvirket av både nordisk minimalisme innen design og arkitektur, og av tradisjonelle asiatiske klær. Se på hvordan de kler seg i tempelet. Enkle antrekk.

– Hva betyr mote for deg?

– Mote er en viktig del av livet mitt. Den gir meg mulighet til å uttrykke meg kreativt gjennom mitt arbeid og måten jeg kler meg på. Men jeg vil ikke karakterisere meg bare som motedesigner eller kostymedesigner. Snarere som en kunstner som uttrykker meg gjennom å arbeide med klær, sier Lieu Le.

Artikkeltags