Å sitte i fengsel i juletiden kan være tøft, men dette opplegget ga de innsatte en opptur

GOD DAG: Emilio Laugstøl soner en dom på ti måneder for narko og biltyveri. Han sier at dager som denne gjør livet i fengselet bedre.

GOD DAG: Emilio Laugstøl soner en dom på ti måneder for narko og biltyveri. Han sier at dager som denne gjør livet i fengselet bedre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På fengselet i Mysen ble det arrangert kokkekonkurranse. Det falt i smak blant de innsatte.

DEL

MYSEN: De innsatte på Indre Østfold fengsel avdeling Eidsberg har det den siste tiden fått en tøff oppgave å bryne seg på. Fengselet har sammen med Mysen videregående skole arrangert en internkonkurranse på hvem som kan lage de beste lunsjrettene.

Verksmester på kjøkkenet Hildegunn Raknerud forklarer at de forskjellige avdelingen på fengselet har blitt delt inn i flere lag. 1.000 kroner er gitt til innkjøp av råvarer og de som leverer den beste lunsjmenyen vinner.

Etter første runde var det to lag som gikk videre til finalen, som ble holdt på tirsdag. En av finalistene var Emilio Laugstøl.

– Å kunne være med på en sånn konkurranse inne i fengselet har virkelig vært gøy. Vi har jobbet hardt med planleggingen og ikke minst matlagingen. Det har vært litt krangling om hvordan vi skulle gjør det, men vi har klart oss veldig godt, forteller Laugstøl.

Hans lag hadde en meny bestående av hjemmelagde rundstykker med pesto, brie og røykelaks i tillegg til en scampirett. Som en liten dessert laget de sjokoladekuler fylt med peanøtter.

Laugstøl soner en ti måneders lang straff for narko og biltyveri. Han sier at mange sliter med å sitte i fengsel i julen. Derfor har de dekket bordet i julefarger. Nettopp for å gjøre det litt mer koselig enn vanlig.

(Saken fortsetter under bildet)

Blir bedømt

Kjøkkensjef på Scandic Brennemoen Ronald Johnson kom tirsdag for å bedømme maten til de innsatte. Han la ikke skjul på at det var litt annerledes å være i fengselet enn hva han er vant med, men han lot seg begeistre.

– De er spennende å se hvordan de innsatte har det her og hvordan de har tatt konkurransen på strak arm. De har tydelig gjort mye og lagt en innsats i det, sier Johnson, og legger til at innsatsen deres var inspirerende.

(Saken fortsetter under bildet)

SAMARBEID: Lærer Vidar Bergan sier at mange av de innsatte har lyst til å jobbe i restaurantbransjen. Sjefskokk på Scandic Brennemoen Ronald Johnson sier at de gjerne vil snakke om et mulig samarbeid.

SAMARBEID: Lærer Vidar Bergan sier at mange av de innsatte har lyst til å jobbe i restaurantbransjen. Sjefskokk på Scandic Brennemoen Ronald Johnson sier at de gjerne vil snakke om et mulig samarbeid. Foto:

Dessverre for en hardtjobbende Emilio Laugstøl var det ikke hans lag som stakk av med seieren.

Menyen som stakk av med seieren var:

  • Linsesuppe med grove rugrundstykker
  • Potetpannekaker med rømmekrem og røykelaks toppet med eple
  • Pancetta med ratatouille, råstekte poteter og skysaus

Vinnerne fikk servert en treretters middag.

Laugstøl depper ikke. Han fikk nemlig jobbe med noe han liker å gjøre.

– Tre ganger i uken går er jeg med på undervisning i restaurant og matfag. Jeg stortrives med det og kommer garantert til å jobbe med mat når jeg kommer ut av fengselet, sier Laugstøl.

Han ble kanskje enda mer optimistisk over hva kjøkkensjefen på Scandic Brennemoen hadde å si.

– Spennende idé

Fengselet prøver hele tiden å få til samarbeid med det lokale næringslivet. Målet er å få til gode relasjoner og kanskje lage noen praksisplasser. Ronald Johnson syns ikke at tanken om praksisplass var dum.

– Å få til en utplassering eller to er nok ikke umulig. Vi har mye forskjellig å gjøre og vi trenger alltid hjelp. Vi er positive til å se nærmere på en slik ordning, sier han og smiler lurt.

Artikkeltags