Har du husket å støvsuge røykvarsleren din? Her er brannguttas tips

Treffer folk: Anders Engsbråten og Andreas Hermansen på plass i Askimtorget for å møte folk, snakke brannsikkerhet og dele ute materiell og røykvarslerbatterier.

Treffer folk: Anders Engsbråten og Andreas Hermansen på plass i Askimtorget for å møte folk, snakke brannsikkerhet og dele ute materiell og røykvarslerbatterier.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Bytt batteri i røykvarsleren nå, er budskapet fra Anders og Andreas i brannvesenet.

DEL

ASKIM: De to delte i går ut batterier og materiell til besøkende ved Askimtorget. Senere i uka går turen til Obs på Slitu. Gutta fra Indre Østfold brann og redning er fulle av gode råd:

– Fredag er røykvarslerdagen. Sett inn nytt batteri og test at den virker. Varsleren skal støvsuges en gang i året og testes hver måned, forteller de to.

LES OGSÅ: Store sprik i feieravgiften – bosted avgjør hvor mye du må betale i Indre Østfold

Og har du vært bortreist noen dager, sjekk om det er liv i røykvarsleren når du kommer hjem. Batteriet kan ha blitt dødt mens du var borte.

Desember er nemlig en meget dyster måned. Julepynt, ekstra bruk av strøm, skjøteledninger og levende lys tar liv. I fjor døde det en person i brann hver fjerde dag i desember. Dessverre er alkohol også en medspiller.

– Et julegavetips til bestemor kan jo være en komfyrvakt, det blir ikke så mye når familien spleiser, fortsetter de.

For branner har nemlig en fæl trang til å starte i noe som er glemt på komfyren. Den lille boksen kutter strømmen når det bli for varmt, og den derfor mange redder liv.

(Saken fortsetter under bildet)

– Sjekk brannslokningsapparatet. Sør for å levere det til jevnlig kontroll, og hold det opp ned av og til for å høre at pulveret rører på seg. For eldre mennesker kan apparatet være for tungt å løfte, men det finnes alternativer. Det finnes folk som har sprayboksen med slokkeskum montert på rullatoren, smiler karene.

LES OGSÅ: Så barndomshjemmet sitt gå opp i flammer i brannøvelse: – Jeg er lettet

De oppfordrer også å lage brannøvelse med barna hjemme. Ikke bare sjekke røykvarsler, men trene på hvor rømningsveiene er, og avtale hvor man skal møtes ute hvis brann skulle oppstå.

Noen steder i landet er brannvesenets folk ute og banker på dører, sjekker røykvarslere og bytter batterier.

Dette gjøres vel å merke ikke i Indre Østfold dette året.

– Vi står kun på stand på to steder og treffer mye folk på denne måten, sier Geert Olsen, leder for forebyggende avdeling i Indre Østfold brann og redning.

FAKTA:

  • Fra 2000 og fram til nå har det vært 3.781 bygningsbranner i Østfold.
  • 57 personer er omkommet i samme periode.
  • Dette året er hittil to omkommet i brann.
  • Annenhver dødsbrann skjer i en bolig som mangler fungerende røykvarsler.
  • Det er krav til røykvarsler i alle boliger.
  • Når alarmen går har du kun få minutter på deg til å komme deg ut.
  • Et godt råd kan være å koble røykvarslere i lag, slik at de også varsler samtidig.

Artikkeltags