En del kafeer og utesteder her i landet har i det siste valgt å ha helt røykfrie lokaler. Mot alle odds klarer de seg uten røyk i lokalet sitt. I Indre Østfold er det ikke marked for dette, mener noen av utestedene og kafeene lokalavisen snakket med.

Muddys pub i Spydeberg har røyking i stort sett hele lokalet.
– Da jeg bygde satte jeg inn gode nok ventilasjonsanlegg slik at jeg tilfredsstiller røykeloven, sier Morten Solberg, daglig leder ved puben. Ventilasjonsanlegget er av typen Rolls Royce opplyser han.
– Jeg har ikke noe fysisk skille mellom røyk og ikke-røyk, fortsetter han. Han har aldri vurdert å forby røyking på puben sin.
– Pub er en forkortelse for public place (offentlig sted). Når man er voksen har man lov til å røyke. Da bør man få lov til røyke på et offentlig sted, sier han. Han avslutter med å si hvis myndighetene har så veldig lyst til å ha røykfrie utesteder så kan de selv starte egne røykfrie utesteder.

Skårungen Mat & Vinhus i Askim prioriterer heller ikke å holde det røykfritt i lokalene sine. Kokk og servitør, Anders Enger forklarer det slik.
– Vi har to typer gjester. Røykende og ikke-røykende. Vi vil etterkomme begges krav. Hvis det derimot hadde vært sjenerende så ville vi vurdert det.
Skårungen har fordelt lokalet femti-femti med røykere og ikke-røykere. Hadde de fjernet femti prosent røykere til fordel for ikke-røykere så vet ikke Enger om det ville blitt lønnsomt.
– Så lenge røykerne har andre alternative steder til å røyke så vil det ikke være lønnsomt, sier han.
Mi Nguyen, daglig leder ved Efesos Restaurant & Bar er enig med Enger.
– Kundene vil klage dersom de ikke får røyke. Kunden har alltid rett, minner hun om.

Galleriet og kafeen Graff i Askim sentrum har om sommeren, og i blant om vinteren uteservering. Der er det selvfølgelig anledning til å røyke. Inne er det derimot ikke lov til å røyke. Det er pålagt ved lov, det er ikke noe de har kommet på selv.
– Det må være et lukket lokale for å kunne ha røyking. Av hensyn til allergikere kan man ikke røyke ved disk og kasser, forteller Magnhild Teigun ved Galleri Graff. Uansett hvor du sitter på Galleri Graff så sitter du ved disk eller kasser. Det er altså ikke et røykfritt initiativ fra Galleri Graff.
– Hadde det vært lov til å røyke her, hadde vi nok hatt bord forbeholdt røykere, sier Teigun.