Gå til sidens hovedinnhold

Innfører ekstraordinær båndtvang i flere IØ-kommuner

Artikkelen er over 3 år gammel

På grunn av snømengden i distriktet om dagen ønsker landbrukskontoret i Askim, Spydeberg og Hobøl at det innføres ekstraordinær båndtvang for hunder. Dette gjøres i henhold til kommunal forskrift om innføring av ekstraordinær båndtvang.

Viltet sliter nå med framkommeligheten og muligheten til å finne mat og drikke på grunn av store snømengder den senere tid, og en lengre kuldeperiode.

Rådyr har en tendens til å trekke inn til harde skiløyper, veier og tettbebyggelse, og beveger seg ikke langt bort for å hvile. Dette gjør at viltet, spesielt rådyr, i disse dager er slitne og tåler lite stress. Løse hunder kan jage rådyr, noe som kan få fatale følger.

Opptatt av viltet

– Snøen og vinteren har skapt mye engasjement og bekymring hos en del, og vi har fått en del tilbakemeldinger på at slik båndtvang bør vurderes, sier Vegard Aarnes ved landbrukskontoret.

Han er opptatt av at en slik båndtvang første og fremst er et virkemiddel for å sikre dyrevelferden, ikke et forbud.

– Slik jeg ser det er det ikke noe dramatikk i dette. Jeg synes at folk uansett bør bruke hodet når det gjelder å slippe hunden løs i disse snøforholdene, uavhengig av båndtvang.

Årnes mener man ved å innføre båndtvang også handler om å være litt i forkant.

– Fryser det på og blir kaldere får vi skaresnø, og da blir det enda vanskeligere for rådyra.

– Selv om vi innfører dette nå betyr ikke det at vi har innført båndtvang permanent for resten av vinteren. Vi vil vurdere behovet og forholdene fortløpende, sier Årnes.

LES MER: Nå sliter rådyra i skogene våre – søker om lov til å hjelpe dem (SMAA+)

Vedtas av rådmennene

Marit Ness Kjeve ved landbrukskontoret opplyser til Smaalenenes Avis tirsdag at man jobber med innstilling til vedtak.

– Nå skal dette forankres, deretter sender vi en innstilling til rådmennene i hver av de tre kommunene. Så er det opp til dem å vedta båndtvang. Med forbehold om at de går inn for vedtaket blir ekstraordinær båndtvang innført i Askim, Spydeberg og Hobøl fra og med i morgen, sier Kjeve.

I Enebakk er det allerede innført ekstraordinær båndtvang, og Ås og Oppegård kommuner har planer om snarlig innføring.

LES MER: Snøen lager strabaser for rådyr - men båndtvang for hunder ikke tema ennå (SMAA+)

OPPDATERT: Marti Ness Kjeve bekrefter overfor Smaalenenes Avis torsdag båndtvangen ble vedtatt, som ventet.

Ekstraordinær båndtvang innføres virkning fra 15. februar til 1. april 2018. Dersom snøforholdene endrer seg vesentlig før 1. april, vil vedtaket bli opphevet.

Kommentarer til denne saken