Nyttårsaften kan være et mareritt for hunden – Aga gir deg de beste rådene

Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU - Veterinærhøgskolen med spesialisering i atferdsterapi.

Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU - Veterinærhøgskolen med spesialisering i atferdsterapi.

For mange hunder er Nyttårsaften en vanskelig dag. Trening kan gjøre dagen bedre for hunden.

DEL

Nyttårsaften kan være en utfordrene dag for hundeeiere. Mange hunder er redde denne dagen. Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU - Veterinærhøgskolen med spesialisering i atferdsterapi mener enkle grep kan gjøre kvelden og natten enklere for de firebeinte.

– Det som kan være årets fineste kveld for noen, kan bli et mareritt for våre firbeinte venner, sier Zakoscielna. Mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder, skriver Norsk Fyrverkeriforening i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Det er ikke lett å roe ned 90 kilo tung hund som er redd fyrverkeri, når man har en hylende datter

Zakoscielna mener det er mye både dyreeiere og de som sender opp fyrverkeri kan gjøre. Hun mener at jo tidligere du starter med tilvenningstiltak, jo bedre bil nyttårsaften bli.

(Saken fortsetter under bildet)

Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU - Veterinærhøgskolen med spesialisering i atferdsterapi.

Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU - Veterinærhøgskolen med spesialisering i atferdsterapi.

Spill fyrverkeri for dyrene

Zakoscielna mener det viktigste man kan gjøre er såkalt lydtrening, der man spiller opptak av fyrverkeri eller andre lyder for dyret over en lang periode. Slike opptak kan man blant annet laste ned gratis fra nettsidene til Norsk Fyrverkeriforening.

– Start med lav lydstyrke og skru volumet litt opp når hunden eller katten ikke lenger viser tegn til stress eller uro. For hunder eller katter som allerede har utviklet en lydforbi, er det viktig å ta kontakt med en atferdskonsulent for å få skreddersydd et treningsopplegg, eller veterinær dersom det er behov for medisinering, sier Zakoscielna.

Rikard Spets, nasjonal talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, er opptatt av at nyttårsaften skal være en trygg og positiv opplevelse for barn og voksne, men også dyrene.

(Saken fortsetter under bildet)

– Folk som sender opp fyrverkeri må respektere oppskytningstiden fra kl. 18.00-02.00 på nyttårsaften. I tillegg må man velge et godt sted for oppskyting som er i god avstand fra dyr.

LES OGSÅ: Hunden Bonzo (9) er livredd for fyrverkeri – matmor Liv kommer med en klar oppfordring til folk

De beste rådene

Norsk fyrverkeriforenings 10 tips for en god nyttårsferiring for dyrene:

1. Start med lydtrening tidlig. Start gjerne så fort valpen eller kattungen har funnet seg til rett i sitt nye hjem.

2. Lag en «hule», kosekrok eller vær sammen med dyret i et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller.

3. Hvis dyret trenger medisiner må veterinær kontaktes i god tid før nyttårsaften.

4. Beroligende feromoner.Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som fordamper, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er fordamper det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien.

5. Vær tilstede. Reis Aldri fra et kjæledyr på nyttårsaften

6. .Hold dyret inne.

7. Reis bort med kjæledyret.Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå.

8. Ernæringsmessig hjelp. Du kan også gi hunden eller katten tryptofanrike måltid bestående av pasta/ris og kalkunkjøtt dersom dyret tåler dette, eller et spesialfôr som man må starte med ca. fire uker før nyttårsaften.

9. Skaff hørselsvern.Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.

10. Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en ekstra lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som for eksempel «søk etter godbiter», dette kan gjerne også gjøres innendørs dersom hunden er mottakelig for det.

Artikkeltags