Gå til sidens hovedinnhold

Høyre er i siget

Artikkelen er over 13 år gammel

Høyre er i siget og ligger an til å bli jevnstort med Fremskrittspartiet med en oppslutning på rundt 20 prosent ved kommunevalget kommende mandag.

Høyre har gått fram over fem prosentpoeng i løpet av de siste to ukene. Frp har gått tilbake med nesten like mye, men vil likevel gjøre et historisk godt kommunevalg. KrF ligger på den annen side an til å gjøre det historisk dårlig, med en oppslutning på bare 4,8 prosent. Dette er de største utslagene i meningsmålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Erna jubler

Høyre-leder Erna Solberg er fornøyd:

– Vi opplever en kraftig støtte lokalt, og jeg tror vi henter stemmer blant folk som er opptatt av hvem de egentlig skal stemme på i valget, sier hun.

Solberg synes det virker som om det er en sterkere trend for lokalvalg og lokale saker nå enn tidligere i valgkampen.

– Vi har valgt å fokusere på saker som faktisk avgjøres av dette valget. Vi har satset på kunnskap i skolen, kvalitet i omsorgen og trygge lokalsamfunn, sier Høyre-lederen.

Avmålt Siv

Frp-formann Siv Jensen er mer tilbakeholden:

– Det er meningsmålinger overalt, der vi bytter velgere med andre, og deler velgere og går opp og ned. Det er bare én meningsmåling som betyr noe for meg, og det er valget.

Frp-formannen synes ikke fokuset på skattesaken har vært så ille.

– Jeg tror velgerne er mest opptatt av lokalvalget. Det er vi også, sier Jensen.

De borgerlige partiene får over 52 prosent oppslutning i kommunevalget, mens alle de rødgrønne partiene må notere tilbakegang i forhold til kommunevalget for fire år siden. SV får 7,6 prosent, noe som er tre prosentpoeng tilbake i forhold til forrige kommunevalg. Ap må nøye seg med 26,3 prosent, mens Senterpartiet får 6,3 prosent oppslutning i målingen. Bakgrunnstallene viser at SV har mistet hver fjerde velger til Ap de siste fire årene.

Valgdeltakelsen avgjør

Valgforsker Bernt Aardal registrerer med interesse at styrkeforholdet mellom Høyre og Frp ser ut til å jevne seg mer ut igjen, etter at Frp fikk et solid overtak på den forrige målingen fra Opinion. Men selv om det nå er visse tegn til at Høyre har kommet mer i siget, er dette ikke er noen overbevisende tendens på alle målinger.

– Dragkampen mellom Høyre og Frp om hegemoniet på høyresiden i norsk politikk kommer til å fortsette, sier Aardal.

– Mye står og faller med valgdeltakelsen. Ved kommunevalget i 2003 ble den katastrofalt dårlig. Bare 59 prosent av de stemmeberettigede møtte opp ved urnene. Derfor er partiene helt avhengig av sin evne til å mobilisere sine velgere på valgdagen. Det gjelder ikke minst Arbeiderpartiet som tydeligvis ennå sliter en del, sier Bernt Aadal. (ANB)