Holsen blir rådgiver

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Hærland-damen Maren Hersleth Holsen trer inn i Landbruks- og matdepartementet i slutten av august. – Du har makt hvis du er en dyktig politisk rådgiver, sier hun.

DEL

Maren Hersleth Holsen (28), opprinnelig fra Hærland, nå bosatt i Oslo, er vant til å være i søkelyset. Hun har vært leder i Bygdeungdomslaget og Ungdommens Demokratiforum. Hun har sittet i styret i Norges Bondelag og i Odelslovsutvalget og dessuten vært med i rådet for Makt- og demokratiutredningen. Nå blir hun altså politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet.

Optimisme

Holsen er landskapsarkitekt og har fått permisjon fra jobben for å gi råd til landbruksminister Lars Sponheim og hans kolleger. Den tidligere partipolitisk nøytrale hærlendingen har meldt seg inn i Venstre.

28-åringen mener at rammevilkår og internasjonale handelsavtaler er en utfordring for landbruket. Men like viktig er det å få bukt med pessimismen blant enkelte bønder, ifølge den kommende rådgiveren.

– Mange tenker at «dette går ikke» og kjefter og smeller. Vi trenger nye krefter og optimisme, sier hun.

– Hvordan skal det gjøres?

– Vi må vise de gode eksemplene. Veldig mange har klart seg veldig bra. Jeg har en kompis som driver med kjøttgeit, jordbær og mais, forteller hun.

Hærland-jenta synes ikke hun har satt seg godt nok inn i WTO-rammeavtalen til å kommentere den.

Maren Hersleth Holsen er forberedt på at det kan bli harde tak i den nye jobben.

Regner med kjeft

– Jeg har fått råd fra en tidligere statssekretær som sa at det kommer til å bli mest kjeft, men at det veies opp ved å være der avgjørelser blir tatt. Når jeg handler på Mega i Mysen, regner jeg med å få kjeft fra folk jeg kjenner, tidligere allierte, sier hun.

Men det skremmer henne ikke.

– Det er forskjellige roller. Da jeg var leder i Bygdeungdomslaget, kjeftet jeg masse. Men jeg håper folk evner å skille sak og person. Jeg tror det, kommer det etter en liten tenkepause.

– Hvor mye makt har en politisk rådgiver?

– Du har makt hvis du er en dyktig politisk rådgiver. Det kommer an på meg selv, sier Holsen.

– Trist med færre husdyr

Stadig færre Indre Østfold-bønder har husdyr. Også på gården til Maren Hersleth Holsens foreldre skal de kutte ut dyreholdet.

– Hvis de hadde hatt barn som aktivt ville drive med dyr nå, ville de kanskje ikke ha gjort det, sier hun.

Holsen er odelsjente og har lyst til å ta over gården, men vet ikke hva hun vil dyrke eller om hun vil ha husdyr. Hvis hun skal fortsette å være landskapsarkitekt, kan det bli vanskelig å kombinere det med dyrehold, mener hun.

Generelt synes Maren Hersleth Holsen det er trist at færre har dyr, både på grunn av at kulturlandskapet gror igjen og fordi fagmiljøet til de husdyrbøndene som er igjen, snevres inn.

– Om 10-15 år håper jeg ikke Indre Østfold har forandra seg så mye kulturlandskapsmessig. Jeg håper de gårdene som drives i dag, fortsatt gjør det, sier hun.

Artikkeltags