Daniel (33) bruker all sin tid med hundene: – Økonomien tør jeg ikke tenke på

Gode venner: Daniel tilbringer stort sett all fritid sammen med hundene sine.

Gode venner: Daniel tilbringer stort sett all fritid sammen med hundene sine. Foto:

Daniel Haagensen stortrives med å være skrubbsulten og søvnløs – bare han får kjøre hundespann.

DEL

På Blixland gård i Hobøl holder Daniel Haagensen (33) til. Her bor sammen med 15 hunder. Gjennom hele året trener Haagensen hardt sammen med hundene slik at han kan hevde seg i konkurranser som Femundløpet og Finnmarksløpet.

– Til helgen skal jeg delta i Femundløpet i 650 klassen. Det betyr 65 mil på slede og tre døgn med kjøring. Jeg trener så ofte jeg kan. I 2019 har hundene og jeg tilbakelagt 4000 kilometer med trening, opplyser Haagensen.

Haagensen drev med hund allerede før han flyttet inn på Blixland.

– Jeg er opprinnelig fra Siggerud. Jeg flyttet inn i en leilighet i Tomter. Etter en stund møtte jeg ho som driver Blixland og vi fant ut at vi skulle flytte sammen. Det var først da jeg flyttet dit at jeg fikk egne hunder. Jeg hadde drevet med hundekjøring i tre-fire år før det, forklarer han.

– Hvordan har du det på løp, klarer du å kose deg?

– Man havner veldig i en løpsboble, da er det bare meg og hundene. Jeg har en voldsom trang til forflytning, det tror jeg alle mennesker her. Det er derfor jeg er så glad i denne sporten.

(Saken fortsetter under bildet)

– Blir du sliten av å delta på disse løpene?

– Ja, det er 68 timer nærmest uten søvn. Jeg har opplevd å sovne på sleden samtidig som jeg sparker og staker. I løpet av et sånt løp sover jeg tre timer fordelt på tre etapper. Jeg syns det er deilig å kjenne på mangelen av primærbehov, det gjør hele opplevelsen veldig interessant.

– Koster det mye penger å drive med dette?

– Økonomien tør jeg ikke tenke på. Jeg har ikke regnet på det, da tror jeg at jeg hadde blitt deprimert. Jeg jobber fullt ved siden av hundekjøringen som tømrer. I år har det ikke vært noen vinter så da har jeg brukt alle helger til å reise til fjells.

(Saken fortsetter under bildet)

Storslagen natur: Daniel og hundene kjører i mellom 10 og 15 kilometer i timen gjennom storslagen natur.

Storslagen natur: Daniel og hundene kjører i mellom 10 og 15 kilometer i timen gjennom storslagen natur.


– Hvordan er det for hundene å delta på slike løp?

– Det er klart de blir slitne de og. Jeg prøver hele tiden å finne rett balanse for hvile. Om noen av hundene ikke orker mer eller blir skadet er terskelen veldig lav for å ta de ut av løpet. Rasen Alaska Husky er avlet frem for å drive med denne sporten. Hundene er som regel på topp når de er mellom tre og seks år, men jeg har sett hunder på 10 år som gjør en kjempejobb. For å si det enkelt er det ingen hunder som blir tvunget til å delta, de trener for det hele året.

(Saken fortsetter under bildet)

Daniel Haagensen trives best ute med hundene sine. Hundene han har er av rasen Alaska Husky.

Daniel Haagensen trives best ute med hundene sine. Hundene han har er av rasen Alaska Husky. Foto:


– Er du noen gang redd når du legger ut på disse turene?

– Man er i fjellet, og det er mye kraft med 12 hunder på en slede. Man skal aldri undervurdere den kraften, sier Haagensen.

– Hva er dine ambisjoner som hundekjører?

– Jeg setter meg femårsplaner. På det femte året skal jeg kjøre den lengste etappen på Finnmarksløpet. Hundekjøring er så tidkrevende, og nivået er så høyt på dem som driver med det at målsettingen er å kjøre best mulig.

Artikkeltags