Hjelp til med fôr

Artikkelen er over 8 år gammel

Gi gjerne rådyrene litt ekstra mat i kulda. Men viktigst er det å ikke skremme dem opp.

DEL

Bjørn Aksel Bjerke, eidsberging med lang erfaring i viltpleie, mener at 40-50 centimeter med snø ikke skaper nevneverdige problemer for rådyrene med å komme seg ned til mat. Men lange kuldeperioder med temperaturer på minus 20 kan like fullt bli en prøvelse for noen av dyrene.

– Hundeeiere har et særlig ansvar. Selv om det ikke er bånd-tvang, gjelder det å passe på at ikke bikkja skremmer opp rådyr, sier han.

Bør luftes i bånd

– Rådyrene har lagt seg opp reserver med opplagsnæring gjennom høstmånedene. Denne opplagsnæringen skal dyrene tære på gjennom hele vinteren, påpeker han.

Torbjørn Tveter i Statens naturoppsyn mener at hunder bør luftes i bånd om dagen.

– Et rådyr tåler ikke mange hundre meter med stress og hardkjør når kulda er så tøff som nå. Rådyrene går på lavbluss og tåler lite, sier han. Puddersnø på 40-50 centimeter sparker rådyrene seg enkelt gjennom og ned til mat. Verre blir det når snøen tiner og det danner seg et skarelag, påpeker Bjerke.

Bannlyst

– Det er helt greit at folk fôrer litt for å hjelpe rådyrene gjennom kuldeperioden. Men vær forsiktig med å bøtte ut. Best er det å fôre med epler, gulrøtter og fuktige grønnsaker. Bare havre kan føre til at dyrene får væskemangel. Havre må kombineres med annet for. Høy er bannlyst. Poteter er fint, men de må være kuttet opp eller tråkket i stykker, sier han.

– Husk at et rådyr bare har tenner i underkjeven, og munnåpningen er så liten at den ikke har plass til stort mer enn ei plomme. Derfor må grønnsaker og frukt være oppdelt, påpeker Bjerke.

Snøen isolerer

Bjerke og Tveter er enige om at vinteren så langt ikke er noen prøvelse for elgen. Det som er av snø, synes den er helt all right.

– Snøen isolerer mot kulda. Både rådyr og elg har det mye kaldere når de må legge seg ned på barfrost. Elgen er spesielt godt utrustet til å tåle kulda. Elgen har innhult hår, med luft inni, noe som gjør at den tåler både 30 og 40 minus. Rådyr har ikke samme type hår, påpeker Tveter.

Artikkeltags