- Helt forferdelig og trist, sier Samuel Harding, ett av 400 medlemmer av den katolske menigheten. Harding sto i bresjen da den nye kirken ble bygd.

Brukte drill på kollektkasse

For noen har vært på et forferdelig raid inne i det flotte kirkebygget. Bygget rommer ikke bare selve kirkerommet, men er en stor nybygd arbeidskirke med møterom og boligrom for pateren. De skyldige har jobbet seg gjennom rom for rom. Dører er brutt opp. Skuffer og skap er endevendt. Safen er boret opp. Ja, til og med en kollektkasse ved siden av stativet med lys - der troende kan tenne lys når de besøker kirkerommet - er boret og brutt opp. Både drill og borsett lå etterlatt på kirkegulvet. Det samme gjorde tre kroner av myntene de klarte å få med seg. I kjelleroppgangen står en stor flatskjerm de ikke gadd å ta med seg likevel.

- Innbruddet kan mest trolig ha skjedd natt til fredag, sier Harding. Ved 16-tiden hadde han sittet i timevis og ventet på at politiet skulle komme på åstedsundersøkelse.

- De jobber med et ran og har ikke tid til å komme, sier han trist.

På egen hånd har han bestilt håndverker for å få sikret kjellervinduet som innbruddstyvene brukte for å bane seg adgang.

Harding vet ikke nøyaktig hva som er stjålet, bortsett fra en garasjeportåpner og av alle ting oblater til nattverd. Men trolig er det mye som mangler.

- Pateren er på reise utenlands, og bare han har den fulle oversikten, sier han.

Alarmen var koblet ut

Tyvene har gått grundig til verks. De må ha vært inne i bygningen i flere timer. Normalt sett ville de blitt avbrutt av en alarm koblet direkte til et vekterselskap, men ved et unntak var alarmen koblet ut denne kvelden. Dette på grunn av ferieavvikling i kirken.

- Det kom en vikarprest hit i dag for å holde barnedåp. Han oppdaget at ikke alt var som det skulle.

- Hva er det verste med alt dette?

- Det verste er å tenke at de kan komme igjen. At dette kan skje på nytt, sier Harding.

- Har dere hatt innbrudd før?

- Ja, men det var ingen ting mot dette. Dette er ille. Virkelig ille.

Kirken ligger midt inne i et boligområde på Høydendal. Politiet hadde for øvrig trafikkontroll på utsiden av bygningen lørdag formiddag.