– Hva er «8 kanoner»?

– Det er vårt første øl til salgs på Vinmonopolet. Vi har lokaler her på Ihlen, ikke langt fra Langnes skanse, og ville lage et øl som markerer grunnlovsjubileet og det spesielle som skjedde under slaget i 1814, forteller Arvid Tennefoss, en av to ølbryggere bak Cold Boy.

– Hva slags type øl er det?

– Det er en dobbel IPA (Indian Pale Ale) laget etter gamle bryggeskikker. Vi har prøvd så godt vi kan å lage et øl som er slik vi forestiller oss at øl kan ha vært i 1814. Ølet er sterkt med en rustikk, dyprød farge.

– Hvorfor «8 kanoner»?

– Anders (Riseng) kjenner en som kan mye om slaget ved Langnes skanse. Vi fant ut at vi kunne ha det litt gøy rundt tallene. 2.000 mann forsvarte åtte kanoner. De stilte seg opp 8. august, selv om slaget skjedde 9. august.

Vi har laget en øl med åtte ingredienser og 8 prosent alkohol. Vi leverer også ølet i åttepakning, i stedet for sekspakninger. Førsteopplaget er laget i 2.000 eksemplarer for å hedre hver av nordmennene som kjempet mot svenskene på Langnes.

– Fra før har dere øl i vanlige butikker. Hva er spesielt med å lansere første poløl?

– Det er en milepæl for oss, og det er like spennende nå som det var første gangen vi solgte øl. Nå treffer vi ølentusiastene. Det er et mindre og mer skjerpet publikum som gir raskere beskjed hvis det er noe det ikke er fornøyd med. Det er litt skummelt.

– Hvordan havner et lokalprodusert øl på polet?

– Vi har fått det til via distributøren vår. Det er strenge regler hos Vinmonopolet. Jeg kan ikke stikke ned på polet i Askim og spørre om de vil ta inn Cold Boy. Vi har fått hjelp til prosessen. Når ølet er kommet inn sentralt hos Vinmonopolet, er det de lokale polene som selv bestemmer hva de vil ta inn i sin butikk.

– Dere holder fortsatt på å flytte inn i lokalene her på Ihlen. Hvordan fikk dere laget «8 kanoner»?

– Vi fikk låne et bryggeri på Rena, og brygget en hel dag der oppe. Det sier litt om ølmiljøet at de stilte opp og hjalp oss da vi spurte om å komme. Det gikk raskt fra vi brygget til det ble kjent på de store ølnettsidene at vi var i gang med et poløl. Det er mange i ølbransjen som venter på denne. Jeg håper og antar at de 2.000 flaskene forsvinner ganske raskt.

– Kommer dere til å produsere mer av jubileumsølet?

– Vi jobber allerede med mer, og planlegger et arrangement rundt selve jubileet 9. august. Da må vi ha mer. Det blir garantert flere produksjoner, men antallet flasker er selvfølgelig avhengig av hvordan ølet blir mottatt.