Gå til sidens hovedinnhold

«Gullklumpen» er ferdig

Artikkelen er over 10 år gammel

På fire år har Fossumkollektivet økt behandlingstilbudet med 50 prosent.

I forrige uke kunne administrasjonen endelig overta de nye lokalene.

– Bygget ble reist i 1970 av Brødrene Helle som drev pølsefabrikk og slakteri. Grunnforholdene var vanskelige, og det ble dyrt å bygge, derav navnet gullklumpen. Det skal visstnok ikke ha rørt seg en millimeter siden den gang, forteller daglig leder i Fossumkollektivet, Finn Arctander, som for få dager siden flyttet inn med resten av administrasjonen.

Større plass

Arctander viser rundt. I kjelleren er det lager og verksted.

– Stiftelsen har rundt femten biler som ungdommene hjelper til med å vedlikeholde. Og undervisningsrom i tillegg til stort kjøkken og flere møterom., det har vi aldri tidligere hatt plass til, sier han.

Videre, opp trappen til kontorene.

– Administrasjonen vår hadde vokst ut av de tidligere lokalene på Myra, blant annet på grunn av en større fagavdeling og myndighetenes krav til dokumentasjon. I denne etasjen har vi nå femten kontorer, fortsetter Finn Arctander, og legger til at behandlingstilbudet ved Fossum-kollektivet har økt drastisk.

– I løpet av fire år har vi har utvidet kapasiteten med femti prosent. Behovet for behandlingsplasser for ungdom er stort, forklarer han.

– Det var nesten bare bar mark

– Da jeg kom hit for 20 år siden, bodde det i underkant av 2000 mennesker i Spydeberg. Det var få hus rundt her, nesten bare pølsefabrikken og dyrket mark.

Det forteller Kari Borgersen, leder av det omfattende familiearbeidet ved Fossumkollektivet.

Tebosenteret er en tilføring til sentrum siden den gang. En annen er torget.

I dag bor i overkant av 5200 mennesker i Spydeberg.