Askim: Å gå Norge på langs har lenge vært en drøm for den spreke askimingen. Det hele begynte med en bok av Lars Monsen på slutten av 80-tallet. – Da hadde Lars Monsen gått denne turen, og det ble etter hvert et mål for meg også å legge ut på en lang tur. Det er noe spesielt med å være såpass lenge ute alene, de som har opplevd det sier at du finner deg selv på en måte, sier Bey.

Turkamerat

Helt uten selskap blir han imidlertid ikke, men turkameraten er av den firbente sorten. – Det er en grønlandshund ved navn Zero som skal være med. Det er bare grønlandshund som duger for en slik tur, sier Bye. – Hvorfor det? – De er sterke og kan bære sin egen mat. De klarer seg ute om det regner, snør eller blir 20 minusgrader. Og så er det godt selskap i en hund, sier Bye. Zero er utlånt fra en kennel, og blir brukt til løp om vinteren. – Han har dessuten gått Norge på langs i fjor, sammen med en jente. Så han kjenner veien, kan du si, smiler Bye.

Over fjellene

Eivind Bye skal gå hele ruta til fots, og det er litt avhengig av snømengden når han kommer seg opp i fjellet. – Når jeg kommer meg opp i fjellet går det først nærmest rett sørover til Røros. Så dreier jeg vest over Rondane og Valdresflya, og så over Hardangervidda før jeg kommer inn i Vest-Agder, forteller han. GPS-en er med, men bare som et sikkerhetsnett. – Jeg har kart over hele strekningen. Mamma og kjæresten min skal sørge for å send depotkasser med mat, tøy og kart etter hvert som jeg kommer sørover. Disse plukker jeg opp gjennom campingplasser og turistforeninger langs ruta, sier Bye.

Spente barn

Forberedelsene har pågått lenge, blant annet har Bye jobbet en del med å legge til rette for at to nummer av bladet "Birkebeineren" skal komme ute i hans fravær. Det har også tatt et års tid å skaffe sponsorer. – Bedriftene får jo en del slike henvendelser, men jeg har skaffet midlene jeg trenger. Jeg har fått sponset mat både til meg og Zero, i tillegg skal jeg teste en del utstyr for en utstyrsprodusent, sier Bye. Rent fysisk har forberedelsene bestått av lange turer med hund, både på bein og med slede. – Hva blir det vanskeligste? – Den største utfordringen for meg blir savnet av barna. Marte Elise (6) og Ole-Marius (4) har allerede laget en kalender der de skal krysse av forskjellige mål på turen. Det blir helt klart det verste å være vekke fra dem i over tre måneder, men jeg har jo med telefonen, sier Eivind Bye. – Dette er vel ikke en tur for hvermannsen? – Jeg har trent en del løping og sykling. Men jeg tror at alle kan gjennomføre en lengre fottur dersom de har tid, mulighet og ikke minst interesse for det, sier Eivind Bye.