Storstilt samarbeid – disse gode naboene vil trå til for dem som har minst

GODT SAMARBEID: Tirsdag var gode naboer samlet på rådhuset; fra venstre Jan Mathisen, diakon i Askim menighet, Terje Haga i Askim Røde Kors, Line Schi hos Interflora Line Blomster, Askim-ordfører Thor Hals, Ragnhild Nygård Søby fra Home-Start familiekontakten, Lill Pedersen fra Askim frivilligsentral, Uno Andersen i Askimbyen as, Jorunn Myklebust i Frelsesarmeen, og Hans-Petter Vammeli, virksomhetsleder for service, teknikk og eiendom i Askim kommune.

GODT SAMARBEID: Tirsdag var gode naboer samlet på rådhuset; fra venstre Jan Mathisen, diakon i Askim menighet, Terje Haga i Askim Røde Kors, Line Schi hos Interflora Line Blomster, Askim-ordfører Thor Hals, Ragnhild Nygård Søby fra Home-Start familiekontakten, Lill Pedersen fra Askim frivilligsentral, Uno Andersen i Askimbyen as, Jorunn Myklebust i Frelsesarmeen, og Hans-Petter Vammeli, virksomhetsleder for service, teknikk og eiendom i Askim kommune. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Grilldag og åpen frivilligsentral med utdeling av påskeegg. Juletre på torget pyntet med gaveønsker. Gode krefter jobber nå sammen for å gjøre hverdagen lettere og hyggeligere for dem som ikke er så godt stilt i Askim-samfunnet.

DEL

ASKIM: Frivillighet og omtanke for andre lever fortsatt i en tid preget av mye materialisme, egoisme og egennyttighet.

Nå har en rekke organisasjoner og institusjoner i Askim gått sammen for å trekke på hverandres kunnskap og erfaringer – og komme frem til gode tiltak rettet mot en del av befolkningen som kjenner seg mindre igjen i forestillingen om nordmenn som verdens rikeste og lykkeligste mennesker.

LES OGSÅ: Trenger du hjelp til å få gjort noen småjobber? Disse kan hjelpe deg

Gode naboer

De kaller seg gode naboer og har til nå i år hatt fem møter.

– Det startet med at Jorunn Myklebust i Frelsesarmeen, Line Schi og jeg snakket sammen om en bestemt sak. Så tenkte vi: Hvorfor ikke få med flere på å utveksle litt ideer og komme frem til gode tiltak, sier Lill Pedersen, daglig leder ved Askim frivilligsentral.

SÅDDE FRØ: Line Schi (f.v.), Lill Pedersen og Jorunn Myklebust møttes for å diskutere en sak. Det ble starten på prosjektet Gode naboer.

SÅDDE FRØ: Line Schi (f.v.), Lill Pedersen og Jorunn Myklebust møttes for å diskutere en sak. Det ble starten på prosjektet Gode naboer. Foto:

Som sagt så gjort. Målet er å møtes en gang i måneden, og la vertskapet gå på rundgang.

– Tanken er å utjevne forskjellene, at de som har mye ressurser enten det er tid eller penger, privatpersoner eller næringsliv, skal få mulighet til å dele, sier Line Schi, som driver Interflora Line Blomster i Askim sentrum.

Tirsdag møttes ni av de gode naboene på rådhuset hos ordfører Thor Hals, som representerer kommunen som en av deltagerne i prosjektet. Frivilligsentralen, Frelsesarmeen, Askim menighet, Askim Røde Kors, Home-Start familiekontakten, Askimbyen as og andre engasjerte personer og foreninger er med i samarbeidet.

– Før satt vi litt på hver vår tue og drev med vårt. Det er det slutt på. Vi lever i et moderne samfunn, her snakker vi sammen, sier Lill Pedersen.

– For det spiller ingen rolle hvem som gjør hva, bare ting blir gjort, tilføyer Line Schi og får bekreftende nikk fra de andre.

– Det er mye medmenneskelighet blant folk. Det er mange som er interessert i å gjøre noe meningsfylt for andre, mener Ragnhild Nygård Søby.

LES OGSÅ: Kjempelang kø da markedet åpnet dørene for aller siste gang

Juletre med mening

Flere gode tiltak er allerede på beddingen. Skjærtorsdag blir det åpen grilldag i Skolegata 28 (den gamle rektorboligen) i regi av Norsk Folkehjelp, Ny i Askim? og frivilligsentralen. Gode naboer holder også åpen dag på frivilligsentralen påskeaften, med servering av vafler og kaffe og utdeling av påskeegg.

Og når det nærmer seg jul og det store juletreet er på plass på torget, vil det bli hengt opp julekort på treet med ønsker og behov som foreninger og organisasjoner har samlet inn. Så vil de gode naboene samle inn lappene – og hvem vet om ikke en god del av ønskene kan bli oppfylt. Iallfall så mange som mulig, er deltagerne enige om.

– Vi kaller det juletre med mening, sier Lill Pedersen.

– Noe av ideen er også å ta tilbake mer av den gamle dugnadsånden, sier Line Schi.

Mens Terje Haga i Askim Røde Kors nevner at de fikk godkjent seks nye besøkshunder på mandag, og at de nå har totalt åtte hunder med eiere som kan besøke mennesker på Løkentunet og andre steder og spre glede.

– Hva kjennetegner en god nabo?

Svarene kommer kjapt:

– En som bryr seg.

– En du kan samarbeide med.

– En som ser deg når du går forbi.

Artikkeltags