– Vi merker en langt sunnere holdning til mat og drikke blant elevene. De er blitt mer bevisste på hva de velger å putte i seg. Det er imidlertid ingen tvil om at jentene er flinkere enn guttene, sier kantinesjef Ellen Fredriksen.

Go bananas

Kantineringen i Østfold er i gang med kampanjen «Go bananas». Målet med kampanjen er å øke fokus på frukt og grønt i kantina og å gjøre frukt og grønt lettere tilgjengelig i disken. De positive helse-effektene er udiskutable.

– Frukt er jo godt, sier Trøgstad-jenta Stine Sigstad, elev i 2. klasse på videregående.

– Skal du ha litt småsnacks i et frikvarter, er det bedre med et eple enn godteri, synes hun.

Små og snertne gulrøtter

De fleste av elevene rundt bordet har med matpakke, men ofte benytter de seg av tilbudet om å kjøpe litt frukt ved siden av. Kantina tar tre kroner i stykkpris for frukt, og elevene er enige om at det er en billig godbit.

– Er det ikke fristende å stikke innom et gatekjøkken og kjøpe seg en hamburger i store fri?

– Hamburger blir temmelig dyrt etter hvert, konstaterer Rolf Joar Hammersborg, som heller satser på billigere og sunnere matvalg.

Elevene skryter i samlet flokk av tilbudet som kantina har av frukt og grønt. Små og snertne knaskegulrøtter går det mye av. Under kampanjen har kantina også begynt med små plastbegere med masse grønne fristelser i oppskårne biter; appelsin, eple, pære, banan, ananas og vannmelon.