– Forstår at røykere og snusere ikke syns det er noe særlig

MILJØ: Eleven Audun Leganger (17) mener røykeforbudet vil skape et bedre miljø på skolen, men han har forståelse for at noen ikke ønsker de nye reglene velkommen.

MILJØ: Eleven Audun Leganger (17) mener røykeforbudet vil skape et bedre miljø på skolen, men han har forståelse for at noen ikke ønsker de nye reglene velkommen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bedre miljø og helse er noen av fordelene med forbudet. Det mener rektor Vigdis Gjerberg og elev Audun Leganger på Askim videregående.

DEL

1. juli blir det forbudt å røyke eller snuse ved barne- og ungdomsskoler og på videregående skoler.

All tobakk, både røyk og snus, blir forbudt, og det gjelder ikke bare mindreårige. Den nye lovbestemmelsen i tobakksskadeloven innebærer at det også blir forbudt for myndige elever på videregående å røyke eller bruke snus i skoletiden, både i og utenfor skolens område.

Fordeler

Audun Leganger (17) går i andreklasse på Askim vgs. Han røyker eller snuser ikke, så han er ikke en av dem som blir påvirket i særlig grad av det nye forbudet. Derimot er han positiv til forbudet. Auden ser nemlig noen fordeler.

- Jeg tror et røyk- og snusforbud vil skape et bedre miljø på skolen, med tanke på at vi slipper å puste inn røyk. Det vil jo også føre til bedre folkehelse, fastslår han.

Selv om eleven ønsker forbudet velkommen, har han noen baktanker.

- Jeg forstår at de som røyker eller snuser ikke syns dette er noe særlig. Jeg håper at det ikke blir for ille for dem. Det verste som kan skje er jo at noen velger å slutte på skolen på grunn av at de ikke får ta seg en røyk, sier Audun Leganger.

Skal informere godt

Askim videregående skole har i flere år vært tobakkfri med noen forbehold. Verken elever eller lærere har hatt lov til å bruke røyk eller snus, forutenom på to spesifike plasser på skolens område. Med de nye reglene forsvinner også disse røykeplassene. Rektor Vigdis Gjerberg sier at den overgangen kan bli utfordrende.

- Skolen skal være et læringssted på best mulig måte. Akkurat hvordan vi skal håndheve de nye reglene må vi vurdere. Vi skal selvfølgelig forholde oss til loven og vi må informere på best mulig måte, sier rektoren.

Personlig syns hun et strengere forbud er positivt, men utfordringene er til stede. Gjerberg lover å sette de nye reglene på agendaen slik at retningslinjene er på plass før skolestart til høsten.

Dersom noen blir tatt for å bryte dette forbudet, kan man vente seg tilsnakk og en annmerkning.

Likestilt

Rektoren legger også til at lærerne også faller under forbudet. Det syns eleven Audun er på sin plass.

- Jeg syns det er fint at også lærerne må forholde seg til dette forbudet. Det skal være likt for alle og det blir rettferdig når heller ikke de får ta seg en røyk eller snus på skolens område.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken