Gå til sidens hovedinnhold

Ribbefettet skal IKKE helles ut her

Artikkelen er over 3 år gammel

I julen er det viktig å vise fettvett.

Ribbe, pinnekjøtt og mye annen julemat har én ting til felles: Det oppstår mye fett når vi lager den. I en fersk undersøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kvitter seg med ribbefett og annet fett fra matlagingen gjennom vasken eller toalettet. 

70 prosent kaster det sammen med matavfallet. De resterende 10 prosentene er usikre på hva de skal gjøre. 

– Det riktige er at det skal kastes sammen med matavfallet. Det hjelper ikke å bruke varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er det samme røret som frakter avløpet videre fra både vask og toalett. Det sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

LES OGSÅ: Skal du vaske rundt til jul? Her er ekspertenes råd

At så mange som 1 av 5 kvitter seg med matfettet på gal måte, kan føre til økte utgifter, ifølge direktøren i Norsk Vann.

– Kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, fordi matfettet fører til driftsproblemer i ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg. Hvis boligeieres egne avløpsledninger går helt tett av fett, kan de få avløpsvannet inn i kjelleren og på den måten pådra seg store oppryddingskostnader, påpeker Hofshagen.

Saken fortsetter under bildet.

Undersøkelsen viser at 1 av 4 har opplevd at avløpsledningen har gått tett i nærheten av huset sitt.

– Fett som skylles ut i vask eller toalett gir dessuten rottene en god grunn til å bo i avløpssystemet under bakken, og leve godt på ribbefett og annet snadder, sier Toril Hofshagen.

LES OGSÅ: Før tjente telefonkiosken som utedo – nå julepyntes både den og dokka inni

Om lag 25 prosent av befolkningen har ifølge Sentio-undersøkelsen sett rotter i nærmiljøet sitt.

 Slik kaster du fettet:

• Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.

• Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

• Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet. (ANB)

Kommentarer til denne saken