Hver dag blir hundrevis av nordmenn ringt opp av svindlere i utlandet som raskt legger på røret før de får svar, skriver Side 3.

Nå venter de bare på at du ser det ubesvarte anropet og ringer tilbake.

Gjør du det, kan det koste deg flere hundre kroner i gebyrer, fordi svindlerne ringer fra svært dyre, overprisede numre.

Betyr det at du aldri skal ringe tilbake når noen har ringt deg? Nei, det gjør ikke det, men det er enkelte ting du bør være oppmerksom på.

LES OGSÅ: Svindlet Nav for 221.000 kroner

Slik unngår du å bli svindlet

Du unngår langt på vei svindelen ved å følge tre enkle regler:

#1. Legg merke til de første sifrene i telefonnummeret. Står det +47, kommer anropet fra et norsk nummer. Står det for eksempel +880 eller +371, kommer anropet fra Bangladesh eller Latvia, der mange kjente svindelanrop kommer fra.

#2. Ring ALDRI tilbake til et utenlandsk nummer du ikke kjenner. La vedkommende ringe deg opp igjen – eller legge igjen en melding på svareren.

#3. Husk at det ikke koster noe å svare på anrop fra utenlandske numre. Det koster til og med penger for svindlerne å snakke med deg når de ringer opp, så hvis du har tålmodighet til det, kan du jo slå av en prat – hvis du i det hele tatt rekker å svare.

 

Seks verstingland

De landene svindlerne oftest ringer fra er: Bangladesh, Chile, Marokko, Papua Ny Guinea, Sierra Leona og Somalia.

Vær spesielt oppmerksom på disse landskodene først i telefonnummeret:

  • 00880
  • 0056
  • 00212
  • 00675
  • 00232
  • 00252

Hjemmesiden landskoder.no har laget en glimrende oversikt over samtlige landskoder. Her finner du raskt hvor anropet kommer fra – så kan du jo vurdere selv hvor sannsynlig det er at noen som faktisk har noe å si deg, ringer fra Mikronesia eller Bahrain.