Denne appen kan redde livet ditt

Appen Hjelp 113, er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned.

Appen Hjelp 113, er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ulykker skjer ofte utendørs og utenfor allfarvei. En norskutviklet app kan nå fortelle 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer 113 fra appen.

DEL

Tenk deg at du kjører bil på et ukjent sted og havner i en ulykke, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg. Da må redningsetatene vite nøyaktig hvor du er. Frustrasjonen av å ikke finne frem har pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse kjent på mange ganger.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Motorsyklist fløyet til sykehus med luftambulanse etter ulykke

– Minuttene betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner frem med en gang. Ofte vet vi ikke hvor vi er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er, sier Mathiesen.

Appen Hjelp 113, er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned.

LES OGSÅ: Luftambulanse landet midt i boligområde i Askim

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier sykepleier Thomas Christensen, som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

LES OGSÅ: Jente (14) druknet i Halden – ble fraktet til Rikshospitalet med luftambulanse 

Artikkeltags