Gå til sidens hovedinnhold

Politiet trenger din hjelp til å bli kvitt britiske asfaltarbeidere

Artikkelen er over 4 år gammel

På tre dager har politiet i Follo fått inn åtte henvendelser fra folk som har hatt britiske asfaltarbeidere på døra.

FOLLO: Nå er tiden igjen inne for at britiske asfaltarbeidere inntar Norge og ikke minst Follo. Politiet ser på dette med stor bekymring, men de trenger din hjelp for å lokalisere hvor de oppholder seg.

– Dette er dessverre et gjentagende problem. Fjoråret var det litt stillere her, men det har sin årsak i at vi fikk gjort en grundig opprydding i 2015. Det tror jeg skremte dem litt, sier leder av ordensavdelingen ved Øst politidistrikt avdeling Follo, Kristoffer Haakonsen.

De britiske arbeiderne kommer ikke alene. De har med seg både kone og barn. Flere av barna er i skolealder og skulle så absolutt ikke vært i Norge.

– Nei, dette er skremmende. Flere av disse familiene er her i fem-seks måneder. Like lenge er flere av barna ute av skolen. Dette er ikke bra og viser at denne formen for svart arbeid i Norge har flere alvorlige sider, sier Haakonsen.

Etter det politiet i Follo har av opplysninger, har britene nå fått med seg andre folk til å gjøre jobben for seg. Mange er fra Romania. De jobber under særdeles dårlige forhold og får aldri bo sammen med de britiske familiene.

Les også: Lar du "asfaltarbeidere" gjøre jobben kan du havne i fengsel

Les også: Oppegård-kvinne dømt for hvitvasking av millionbeløp for irske "travellers"

– Vi vet at arbeiderne britene har hyret inn, blir hente før arbeid hver eneste dag og kjørt tilbake igjen. De er ikke ønsket i deres egen camp. Det er et slags hierarki hvor britene skaffer arbeid og lar østeuropeere utføre jobben. Dette er en form for menneskelig utnyttelse, sier Haakonsen.

– Hvordan skal vi bli kvitt dem?

– Her trenger vi publikums hjelp. Skulle du oppdage plasser hvor du mistenker at britene har tatt opphold, må du melde ifra til politiet med en gang. Vi er på jakt etter dem, men de er ikke alltid like enkle å få tak på. I tillegg skulle det være unødvendig å si at du aldri skal si ja til slike tjenester. Svart arbeid er også ulovlig, sier Haakonsen.

Så lenge det er marked for slike tjenester, vil britiske asfalt- og steinleggere komme tilbake til Follo. Men dette er også en advarsel til grunneiere i Follo som bosetter britene i flere måneder.

– Det vanskeliggjør vårt arbeid at noen sier ja til deres etablering her i Follo. Det er ikke bare opp til oss, alle må ta sitt ansvar for at vi skal få slutt på denne virksomheten, sier Haakonsen.

Flere biler tilhørende britiske asfaltarbeidere ble i 2015 avskiltet ved Støkkenbråten i Ås. De står der fremdeles. Politiet er ved jevne mellomrom innom både den plassen og andre kjente oppholdssteder for å sjekke om britene har returnert til området. Så langt uten hell.

Kommentarer til denne saken