10. og 11. desember må de to askimingene på 19 og 22 år møte i Heggen og Frøland tingrett for det alvorlige forholdet. Begge hadde promille og begge hadde narkotisk stoff i blodet da det ble tatt prøver rett etter dødsulykken.

Ble først henlagt

Saken ble først henlagt da det ikke var klart hvem som kjørte bilen. Politiet greide aldri å sikre bevis for hvem av de to som satt bak rattet, da bilen i høy fart skar av veien ikke langt fra Krosby helt øst i Askim på nye E18.

Men mor til avdøde Carina Dullum reagerte kraftig. Ann Rita Ekhaugens ønske var at saken skulle havne i rettsvesenet – og ikke henlegges.

– Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Det er umulig å finne ut hvem som kjørte bilen, lød først svaret fra statsadvokaten.

– Jeg ble skuffet. Jeg trodde det skulle bli reist en tiltale. Er ikke min datters liv mer verdt enn papiret med henleggelsen? Det var tre ungdommer i bilen. Min datter satt fastspent i baksetet. Hun omkom. Hvordan kan man da henlegge en sak der en person ble drept fordi man ikke er sikker på hvem som satt bak rattet?

Dette var spørsmål som Anita Ekhaugen etterlyste svar på. Hun anket henleggelsen.

Tilnærmet lik tiltale

Riksadvokaten grep inn og nå står begge ungguttene tiltalt for å ha forvoldt en annens død – et forhold som om de blir dømt, kan føre til en lengre straff.

Det er tatt ut tilnærmet lik tiltale mot de to ungguttene. Begge er tiltalt etter straffelovens paragraf 239 om å forvolde en annens død, og begge er tiltalt for å kjøre bil i beruset tilstand. Begge står også tiltalt for å ha stjålet bilen de var i.

Det tas forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om oppreisning til de etterlatte.