Gå til sidens hovedinnhold

Fokus på samliv

Artikkelen er over 16 år gammel

Noe av det første helsesatsjonen i Spydeberg gjør i det nye året er å arrangere samlivskurset PREP. Målet for kurset er å forebygge konflikter og samlivsproblemer.

SPYDEBERG: Det er ikke tilfeldig at samlivskurset er blitt lagt til den andre helgen i januar mens julehøytiden fortsatt er i friskt minne.– Julen er en tid hvor familielivet kan bli satt på prøve, sier Grethe Stople, som er virksomhetsleder for helse. Dette er andre gang helsestasjonen arrangerer kurset. I fjor deltok 18 par på kurset, som får støtte fra Barne- og familiedepartementet. Helsestasjonen arrangerer PREP i samarbeidmed Våler kommune, men par fra hele distriktet er velkomne til å delta.

Lærer å lytte

Kurskonseptet kommer fra USA og hensikten er forebygging. På kursdagen får deltakerparene trening i å lytte til hverandre med tilrettelagte øvelser. Erfaringsutveksling parene imellom er ikke det sentrale, men heller øvelser for de enkelte parene.– Dette er et kurs for par som i har det bra, for alle kan ha behov for komme sammen og lære om kommunikasjon, mener prosjektleder og fysioterapeut Hilde Sylliås. Kurslederne kommer for øvrig fra Modum bad.

For alle aldre

Sylliaas legger vekt på at det kan være vanskelig å holde samlivet levende i en stressende hverdag.– Kurset passer spesielt godt til par som har en slitsom og hektisk hverdag, for eksempel de som har barn som krever ekstra omsorg, forklarer hun. Det er et faktum at mange par går fra hverandre etter å ha fått sitt første barn, og helsestasjonen informerer særlig unge par om dette tilbudet.– Det er viktig å være klar over faretegnene i en tidlig fase, skyter Stople inn. Hun legger til at de i fjor også hadde en del deltakere over førti og at kurset passer for alle.

– Behov for kurset

Basert på fjorårets interesse for kurset, tror de to at det er behov for et nytt kurs i år.– Vi fikk inntrykk av at deltakerne synes vi tok opp temaer som var relevante og troverdige, forteller Stople.