Gå til sidens hovedinnhold

Flere og flere ofre

Artikkelen er over 12 år gammel

Antall kontoer tappet for penger i etterkant av besøk på EU-shoppen fortsetter å øke. Tollef Østby mistet 25.000 kroner.

– Det er veldig irriterende. Jeg er ikke så bitter at jeg ønsker å vri hue av vedkommende, men det er skremmende fordi det viser at man aldri er trygg i den digitale kort-verdenen, sier Tollef Østby fra Trøgstad.

Han oppdaget at kontoen hans var blitt tømt da han skulle betale for varer i en butikk, men ikke hadde dekning på kortet.

– Banken sier at jeg får igjen pengene, men det blir nok ikke i år, sier Tollef, som heldigvis er ferdig med julehandelen.

Svært fortvilet

Så heldig er ikke alenemoren Line Anderson fra Rakkestad og de tre barna hennes.

– Det er helt forferdelig. Da jeg oppdaget det på mandag ble jeg sint, samtidig som jeg gråt. Jeg finner nesten ikke ord, og er bare helt fortvilet, sier hun.

Både Line, datteren og sønnen har mistet nærmere 15.000 kroner til sammen. Selv om banken lover at pengene skal komme på plass igjen, går de en trang jul i møte.

– Kortet mitt er stengt, og det kan ta tre uker før jeg får nytt. Jeg har tre barn, og det er bare flaks at jeg har handlet den siste julegaven. Men jeg har fremdeles ikke handlet julemat. Dette vil få voldsomme konsekvenser for romjul og nyttår, og det er helt tragisk, forteller Anderson.

Mange ofre

I tillegg til Line Anderson og Tollef Østbye, er det flere andre som har mistet langt større beløp. Øivind Bjerke fra Moss opplyser at svindlerne har tappet kontoen hans for mellom 60.000 og 80.000 kroner.

– Jeg ringte med en gang og sperret kortet. Banken har gitt meg beskjed om at jeg får igjen pengene, sier han.

EU-shoppen på Hån

Felles for alle ofrene er at de har brukt kortet sitt på EU-shoppen på Hån i Sverige, også kjent som Töcksfors Gränshandel, mellom den 7. november og 5. desember. Det er ikke usannsynlig at de fleste som har brukt kortet sitt der har blitt svindlet.

Mens ofrene var i butikken var det nye eiere som stod bak disken, og de hadde stort salg fordi butikken skulle avvikles.

– I etterkant har jeg stusset på at det stod en splitter ny bankterminal der, for tidligere har det vært en gammel der. Det er rart at de skaffer ny terminal når de avvikler, undrer Østbye.

På Filippinene

Svindlerne har belastet kontoene den 20. og 21. desember på minibanker i Norge, Danmark og Tyskland, men hovedtyngden av pengene er tatt ut på Filippinene.

Marker politikammer opplyser at de har henvendt mange folk som vil anmelde videre til svensk politi. Smaalenenes Avis har, tross flere henvendelser, ikke lykkes i å komme i kontakt med noen som har kjennskap til saken hos det svenske politiet.