1. GODE MULIGHETER: Pål Sindre Svae har fisket i Glomma i hele sitt liv. Det har gitt ham mange gode minner, og han legger ikke skjul på at Glomma byr på spennende fiskeopplevelser. Blant       annet finnes det ørret, harr og solide gjedder fem minutter fra Askim by.  2. STAM: For noen år siden fikk Pål Sindre Svae denne 3.060 gram tunge stammen. Foto: Pål Sindre Svae 3. ASP: Kristian Moseby klarte å lure en asp på 3.800 gram i Øyeren. Foto: Pål Sindre Svae  4. GJEDDE: Det svømmer store gjedder i Glomma. Her har Pål Sindre fått et beist på rett over 10 kilo.     Foto: Pål Sindre Svae  5. ABBOR: Mange sverger til abborfisket. Denne karen på 1.660 gram klarte Svae å få opp i båten. Foto: Pål Sindre Svae

1. GODE MULIGHETER: Pål Sindre Svae har fisket i Glomma i hele sitt liv. Det har gitt ham mange gode minner, og han legger ikke skjul på at Glomma byr på spennende fiskeopplevelser. Blant annet finnes det ørret, harr og solide gjedder fem minutter fra Askim by. 2. STAM: For noen år siden fikk Pål Sindre Svae denne 3.060 gram tunge stammen. Foto: Pål Sindre Svae 3. ASP: Kristian Moseby klarte å lure en asp på 3.800 gram i Øyeren. Foto: Pål Sindre Svae 4. GJEDDE: Det svømmer store gjedder i Glomma. Her har Pål Sindre fått et beist på rett over 10 kilo. Foto: Pål Sindre Svae 5. ABBOR: Mange sverger til abborfisket. Denne karen på 1.660 gram klarte Svae å få opp i båten. Foto: Pål Sindre Svae Foto:

I denne elva kan du få på en skikkelig troféfisk

En gullfarget ørret på over fem kilo gir nok vann i munnen på mange fritidsfiskere. Slike rygger svømmer i Glomma, sammen med andre glupske troféfisker.
Joakim Chavez Seldal
Publisert
DEL
En gullfarget ørret på over fem kilo gir nok vann i munnen på mange fritidsfiskere. Slike rygger svømmer i Glomma, sammen med andre glupske troféfisker.

Norges lengste elv blir kanskje ikke først og fremst forbundet med drømmefiske. Men sannheten er at det svømmer fisk i strømmene som ville fått den ivrigste fritidsfisker til å måpe. Det vet Pål Sindre Svae (28) fra Askim. Han har vært på jakt etter fiskene i en mannsalder, og han har fått dollarglis flere ganger enn han kan telle, stående på elvebredden eller i en drivende båt.

– Spesielt én tur på elva husker jeg godt. Det var måneskinn og 18 minusgrader i lufta. Vi var ute på vinteren og fisket etter lake rett under isen. Vi var så kalde at kroppene skalv. Men vi ga ikke opp. Plutselig smalt det på en lake på tre kilo. Da ble vi fort varme, forteller han og flirer mens han tenker tilbake på den kalde kvelden.

Sola står nærmest på sitt høyeste nå og det er godt og varmt i lufta. Midtsommer er ikke den mest ideelle tiden for en fisker, humrer Askim-karen mens han kaster ut en rød og hvit wobbler, som han håper skal lokke en gjedde.

GJEDDE: Det svømmer store gjedder i Glomma. Her har Pål Sindre fått et beist på rett over 10 kilo.

GJEDDE: Det svømmer store gjedder i Glomma. Her har Pål Sindre fått et beist på rett over 10 kilo. Foto:

Vi står på Langnes, like nedenfor gården til Svae. Vanligvis et godt fiskested i jakten på ørret og harr.

– Jeg har fått flere fine harr her. På sekstitallet var dette en beryktet plass, og jeg tror norgesrekorden en gang ble tatt her. Nå er det gode muligheter for å få harr fra Langnes, helt ned til Fossum bru, forteller 28-åringen og speider ut over vannoverflaten etter vak.

Han forteller at det er mange som ikke vet at det er harr i denne delen av elva. Bare en kjapp kjøretur fra Askim sentrum. Men harren er langt fra den eneste fisken som kan la seg lokke av en spinner, wobbler, jigg, sluk eller ei markklyse.

– De viktigste sportsfiskene som finnes i Glomma er abbor, gjedde, gjørs, ørret, harr, lake, stam og vederbuk. Noen steder kan man også finne asp, selv om den er lettest å finne i Øyeren. Glomma er en utrolig artsrik elv. Norges rikeste faktisk. På nedsiden av Vamma har vi telt hele 26 forskjellige arter, forklarer Svae ivrig.

STAM: For noen år siden fikk Pål Sindre Svae denne 3.060 gram tunge stammen.

STAM: For noen år siden fikk Pål Sindre Svae denne 3.060 gram tunge stammen. Foto:

Askim-karen jobber til daglig i Utmarksavdelingen for Østfold og Akershus på Ørje. I tillegg er han leder i Glomma Fiskelag.

Grunneierlagene i Glomma i Akershus og Østfold har inngått et samarbeid om en felles forvaltning av vassdraget. Et ledd i det samarbeidet har vært å lage en brosjyre som detaljert beskriver fiskemulighetene fra Rånåsfoss i nord til Visterflo i sør. På kartene er det markert fiskeplasser og tips til hva som skal til for å lokke fisken man er på jakt etter.

– Glomma byr på noe for enhver smak. Dessverre er det sånn at færre og færre benytter seg av fiskemulighetene. Utlendingene er flinke til å fiske mye, og det er veldig bra. Men vi skulle ønske at særlig unge fiskeinteresserte tok turen langs elva oftere. De er framtida. Derfor er det viktig at vi får de yngste med i en tidlig alder, sier Pål Sindre Svae bestemt.

ASP: Kristian Moseby klarte å lure en asp på 3.800 gram i Øyeren.

ASP: Kristian Moseby klarte å lure en asp på 3.800 gram i Øyeren. Foto:

Selv karakteriserer han seg som en fiskoman og bruker så mye tid han kan med et godt grep rundt fiskestanga. Selv om det noen ganger har gått lang tid, kanskje dagevis, uten ett eneste napp, har han aldri gitt opp.

– Man skal lete lenge etter en sunnere hobby enn fiske. Jeg vil påstå at det er mye sunnere enn å sitte foran en pc-skjerm for så å ta en tur på treningsstudioet. Når jeg kommer meg ut, slapper jeg helt av. Jeg nyter stillheten. Kanskje kommer en elg svømmende over elva og noen ganger ser jeg beveren. Sånne opplevelser kan man få her, forteller Pål Sindre.

Men det er fiske som er viktigst for 28-åringen, og heftige hogg har det ikke skortet på. Langt ifra.

– Jeg må innrømme at fisket jeg liker aller best er karpefiske. Det er så heftig når nappvarsleren piper midt på natta og du spurter ut av teltet. Ikke minst er karpen voldsomt sterk og kampene er ofte heftige, sier Svae.

Han røper at ett av favorittvannene hans ligger ikke lengre vekk enn en kjapp kjøretur fra Askim.

– Selv om jeg bruker mye tid på karpefiske har jeg vært mye i Glomma. Mest på jakt etter stor gjedde og abbor. Jeg har fått flere gjedder på over ti kilo og de fiskene gir seg ikke uten en heftig kamp. Rett nedenfor Vamma er det også en god ørretplass. Det er ikke så mange av dem, men snittvekta er høy. Det var en kar som fikk en ørret på fem kilo for ikke så lenge siden, og det er ikke uvanlig at fisker på to til tre kilo biter på, sier han og gliser lurt.

Svae tror at mange ikke vet om eller gidder å dra til Glomma for å fiske. Det syns han er synd. For i den 600 kilometer lange elva finnes det monstre.

– I Glomma er det tatt flere rekorder på forskjellige arter. Så for troféjegere er det ikke umulig å få på noe stort. Men ikke minst kan familier storkose seg her. Mitt tips er å gjøre det enkelt. Kast uti en markklyse eller en wobbler. Da kan det fort smelle, sier han optimistisk.

28-åringen tipser også om å se an vannføringen i elva. Er elva mindre enn 500 kubikk finnes det fiskeplasser som vil få hvem som helst til å glise bredt.

Artikkeltags