Nå er det snart sommerferie – mange barn gruer seg fordi foreldrene drikker for mye

Alt for ofte kan alkoholbruk blant voksne gå ut over barna. - Ta grep, råder alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Alt for ofte kan alkoholbruk blant voksne gå ut over barna. - Ta grep, råder alkovettorganisasjonen Av-og-til. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvor mange glass tåler barnet ditt i sommerferien? Det spørsmålet stiller organisasjonen for alkovett i sin sommerkampanje.

DEL

– Sommeren er en tid hvor skoler og aktivitetstilbud er stengt. I tillegg er skoleferien lang og det gjør at barn blir mindre synlig, sier Roger Sommernes, leder for Barnevernvakten i Indre Østfold.

(Saken fortsetter under bildet)

Roger Sommernes er leder for Barnevernvakten i Indre Østfold. Barnevernvakten er barneverntjenestenes akuttberedskap.

Roger Sommernes er leder for Barnevernvakten i Indre Østfold. Barnevernvakten er barneverntjenestenes akuttberedskap. Foto:

Folkehelseinstituttet viser at 90.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol.

En undersøkelse Ipsos gjorde på oppdrag fra Av-og-til i 2018 viste at 7 prosent av innbyggerne i Østfold svarer ja på at de har «Vært bekymret for barn i din bekjentskapskrets på grunn av foreldrenes alkoholbruk». Tilsvarende tall for landsgjennomsnittet er 9 prosent.

26 prosent i Østfold sier seg enige i påstanden «Det drikkes for mye alkohol i sommerferien med barn til stede». Tilsvarende tall for landsgjennomsnittet er 29 prosent.

Har klump i magen

Generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, opplyser i en pressemelding, at det er mange barn som i disse dager sitter med klump i magen før ferien starter.

– Det er selvsagt ubehagelig å skulle gripe inn i ferien til en annen familie. Men barnas behov må gå foran vårt eget ubehag. På ferie har ikke barn mulighet til å søke trøst hos en lærer eller en snill nabo, slik de kan hjemme. Derfor er det enda viktigere at du som voksen våger å gå inn i situasjonen, selv om du ikke kjenner barnet, uttaler hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud uttaler at: – Vi skal gjerne kose oss litt ekstra med alkohol i sommer. Men alt for ofte går det utover barna.

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud uttaler at: – Vi skal gjerne kose oss litt ekstra med alkohol i sommer. Men alt for ofte går det utover barna. Foto:

Organisasjonen anbefaler å ta kontakt med barnet, og vise at du bryr deg.

– Du kan gjerne spørre direkte: Hvordan går det med deg i sommer? Du kan ikke regne med at et barn som sliter med alkoholbruk på hjemmebane skal åpne seg opp etter første spørsmål. Men vær tålmodig, og still spørsmålet flere ganger. Da viser du at du reelt bryr deg om barnet, utdyper hun. 

 Til sist anbefaler Eriksrud å si ifra. Enten til foreldrene, andre voksne eller til alarmtelefonen for barn og unge.

Det er nettverket rundt som melder fra

– De fleste henvendelsene Barnevernvakten får er av nettverket rundt og fra politiet. Det er ikke så stor grad barnet selv som tar kontakt med oss, og det er nok fordi de ikke vet at vi finnes. De fleste vet hvor de skal ringe hvis det brenner, men ikke hvem de skal kontakte hvis livet deres er vanskelig. Derfor fikk man alarmtelefonen, avslutter Sommernes.

Alarmtelefonen er en nødtelefon for barn og unge som de kan ringe hvis de opplever akutte og vanskelige situasjoner. Voksne som er bekymret for barn og unge, eller har mistanke om noe, kan ringe 116 111.

Artikkeltags